Pe data de 6 noiembrie în Bulgaria vor avea loc alegeri prezidențiale. Pe fundalul activizării Rusiei în Balcani lupta se va duce între forțele pro-europene și cele pro-rusești, care se ascund în spatele unor lozinci naționaliste.
La 70 de zile înainte de alegerile prezidențiale, Moscova încearcă prin puternicul său lobby să-și restabilească dominația în ramuri de importanță strategică din economia bulgară precum energetica și industria de armament. Vladimir Putin dispune la Sofia de pârghii care nu trebuie subestimate.
A fost restabilită unitatea stângii pro-rusești prin coalizarea Partidului socialist, fost comunist, cu partidul ABV al ex-președintelui Gheorghi Părvanov. Candidat al coaliției în alegerile prezidențiale, sprijinit și de câteva partide centriste mici, este generalul Rumen Radev - până ieri comandant al forțelor aeriene. Motivul care a stat la baza plecării sale din armată a fost dezacordul cu decizia guvernului patrularea spațiului național aerian să fie efectuată în colaborare cu alte țări membre ale Alianței Nord Atlantice.
Generalul a criticat și decizia executivului de a alege o companie poloneză în locul concernului rusesc MIG pentru întreținerea avioanelor bulgare de vânătoare MiG-29.
Dreapta tradițională a avertizat că Radev a devenit candidatul stângii unite la congresul din iunie a partidului „Edinnaia Rossia” la care au participat noul lider al PSB, Kornelia Ninova și ex-președintele Gheorghi Părvanov.
Lobby-ul pro-rusesc din industria de armament va finanța, se pare, campania electorală a generalului. Cel energetic a fost reactivat în perspectivă realizării unor proiecte strategice precum centrala atomo-electrica „Belene”, gazoductul de tranzit „South Stream” și conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis. Pe fundalul încălzirii relațiilor între Moscova și Ankara nu este exlusă realizarea proiectului „Belene” cu participarea unor investitori din Turcia.
Dispus să participe la dezghețarea proiectelor cu Rusia în energetică este, se pare, actualul prim-ministru Boiko Borisov. Bulgaria are de plătit peste 600 de milioane de euro companiei „Atomstroiexport” în schimbul echipamentelor destinate proiectului „Belene”. Nota de plată crește zilnic cu 170 000 de euro. În aceste zile, la Sofia este așteptat pentru tratative un grup de experți ruși. Boiko Borisov a avertizat că proiectul nuclear va trebui realizat cu participarea statului, în caz contrar cele două reactoare produse vor trebui expuse la muzeu.