În articolul nu întîmplător publicat în ziua începerii conferinţei OSCE de la Potsdam, Steinmeier aminteşte că prin anexarea Crimeei de către Rusia a fost încălcată „arhitectura de pace europeană”. „Structurile conflictuale s-au modificat într-un mod dramatic”. Politica de relaxare, care în ultimele decenii, a caracterizat relaţiile est-vest, este primejduită. Steinmeier a subliniat că situaţia dificilă necesită un nou început în ceea priveşte controlul înarmării ca mijloc pentru transparenţă, reducerea riscurilor şi crearea unei baze pentru încredere reciprocă.
La reuniunea informală a OSCE de la Potsdam, Steinmeier va prezenta concepţiile sale privind sistemul de control al înarmării, cum a subliniat un purtător de cuvînt al ministerului de externe federal, citat de postul de radio MDR. „În prima parte, lungă, a discuţiei, care are loc în cadrul discuţiilor informale între miniştrii de externe se va dezbate, în primuol rînd, criza din Ucraina răsăriteană”, a precizat purtătorul de cuvînt.
Steinmeier, care i-a invitat pe reprezentanţii celor 57 de state membre ale OSCE la Potsdam, este convins că în momentul de faţă e nevoie de noi reglementări privind împiedicarea reluării cursei înarmării – asemănătoare celei din perioada războiului rece. Situaţia gobală generală este astăzi mai complexă şi mai complicată. Lumea de astăzi s-a schimbat profund şi nu mai este dominată, ca în trecut, doar de competiţia între Moscova şi Washington.
Natura conflictelor s-a modificat. Numărul războaielor între state a scăzut, fiind înlocuit cu un conflict între un stat, ca în Siria, şi mişcări radicalizate.
„În acest context, se înscrie ceea ce am propus săptămîna trecută. Reluarea dezbaterii, dialogulului, discuţiilor, privind, de exemplu, cele referitoare la controlul armamentului”, a precizat Steinmeier.
La conferinţa din Potsdam participă şi ministrul de externe al Moldovei, Andrei Galbur şi cel din România, Lazăr Comănescu, care va aborda problema transnistriană. Potrivit unui comunicat al ambasadei Republicii Moldova de la Berlin, conferinţa „convocată la iniţiativa Germaniei care deţine preşedinţia în exerciţiu OSCE, va cuprinde chestiuni privind provocările curente cu care se confruntă mediul de securitate în spaţiul OSCE, precum şi convenirea unor acţiuni practice ce urmează a fi întreprinse de statele membre pentru a răspunde acestor provocări”.
Într-un comunicat de presă al ministerului de externe de la Bucureşti se spune că şeful diplomaţiei române „va insista asupra necesității impulsionării acțiunii OSCE în rezolvarea conflictelor prelungite și, în acest context, pentru identificarea unei soluții politice la conflictul transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”.
Pe agenda conferinţei, la care miniştrii de externe ai Statelor Unite şi Rusiei nu sînt prezenţi, se mai află şi problema combaterii terorismului.