Linkuri accesibilitate

Început de an școlar la Liceul Academiei de Științe a Moldovei din Chișinău (GALERIE FOTO)


Anul de învățământ a început pentru 340 de mii de elevi din Republica Moldova, dintre care 33 de mii au călcat pragul școlii pentru prima dată. Deși reprezentanții Ministerului Educației afirmă că toate instituțiile de învățământ sunt gata de noul an școlar, experții spun că autoritățile au carențe la implementarea noului Cod al Educației, adoptat în 2014. Natalia Sergheev a mers la careul de la liceul Academiei de Științe din Moldova, unde corpul didactic a luat în propriile mâini îmbunătățirea curriculei de studii pentru elevii săi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct

Adriana Nicula originară dintr-un sat de lângă Giurgiulești este elevă în clasa 12-a și la începutul anului școlar se gândește cu regret că în scurt timp termină acest liceu.

„Am emoții, dar mă simt încrezătoare în viitorul meu pentru că mă simt pregătită să plec de aici cu un bagaj de cunoștințe extraordinar și cu un bagaj de experiențe foarte bun. Înainte de acest liceu aveam un orizont foarte larg și ne simțeam foarte descurajați sau foarte nesiguri pe noi, nu știam ce să alegem. Dar acum acest univers s-a îngustat și ne-am dat seama mai bine ce cale vrem să urmăm și care va fi meseria pe viitor.”

Careul de la 1 septembrie care tradițional se face în aer liber, sub soarele dogoritor, a fost mutat în holul liceului. Părinții veniți să-și susțină odraslele așteptau momentul în care să dea trandafirii și crizantemele cumpărate pentru profesori. Elevii îmbrăcați la patru ace au intonat imnul liceului scris de un fost coleg de-al lor.

Adriana Nicula (stînga) și Irina Odobescu
Adriana Nicula (stînga) și Irina Odobescu

Liceana din clasa a 12-a Irina Odobescu spune că în această instituție s-a simțit pentru prima dată stăpână pe soarta ei, fiindcă i s-a permis să-și aleagă disciplinele la care vrea să-și aprofundeze cunoștințele.

„Eu sunt din Rezina, Cuizăuca, cu mare drag revin la liceu și vorbesc cu profesorii și colegii. Dar îmi dau seama că am fost o norocoasă că am ajuns aici pentru că avea să primesc foarte multe cunoștințe și la mine în sat, dar nu avea să cunosc atât de mulți oameni și nu avea să am o experiență atât de frumoasă.”

Practica de a lăsa pe seama elevilor alegerea unor materii nu e valabilă pentru școlile din RM. În 2013, liceul Academiei de științe a propus Ministerului Educației Planul de învățământ alternativ, prin care fiecare elev ar putea să-și concentreze eforturile pe studierea a 6-7 discipline pe care aceștia le consideră relevante pentru cariera lor, în loc de cele 14 prevăzute de curricula clasică.

Pavel Cerbușca
Pavel Cerbușca

Liceul AȘM a aplicat cu titlul de experiment acest model timp de ultimii doi ani și rezultatele au fost mai mult decât așteptate, spune vice-drectorul pe educație Pavel Cerbușca:

„A fost un moment în care Ministerul Educației a încercat să stopeze. Dar prin insistența noastră, a cadrelor didactice, am convins Ministerul Educației nu doar pentru clasele 11-a pentru care am luptat, dar și clasele a 10-a, adică tot liceul va activa în baza unui program de alternativă. Pentru viitor se propune ca alte instituții să studieze experiența noastră, iar Ministerul Educației și-a propus ca în plan de perspectivă pentru 2017-2018 să fie implementat acest proiect în mai multe școli din republică.”

În liceu învață 120 de elevi, în clasele 10-12. Pe cei mai mulți i-au ademenit condițiile de studii și rezultatele bune la examenul de Bacalaureat a majorității absolvenților. Elevii vin din toate colțurile țării și au cazare gratuită.

Ionuț Hânganu (primul din dreapta)
Ionuț Hânganu (primul din dreapta)

Unul dintre tinerii care abia a trecut pragul școlii este Ionuț Hânganu originar din raionul Briceni.

„Știu că-i greu, și totuși mulți spun că de la început e greu, însă sunt o persoană care nu lasă garda jos și merg mai departe. Va fi greu, dar dacă ești absolvent al acest liceu, vei deveni în viață cineva.”

Holul liceului este acoperit cu diplomele de merit și fotografiile olimpicilor, care stau în vecinătatea gazetelor de perete. Pe una dintre ele este fotografia dirigintei clasei 10A, Ala Craveț, de-asupra căreia este scris „Mama” cu litere roșii.

„Unii spun că: "Iată, i-ați ales pe cei mai buni elevi și vouă vi-i ușor". Nu e adevărat. Copiii care au un anumit nivel nu-i așa de simplu să lucrezi cu ei, trebuie să-i dezvolți mai departe, manualul nu e suficient, doar câteva surse nu sunt suficiente. Trebuie să prelucrezi multă informație, să fii bine pregătit, să cauți ceva ce le-ar fi interesant. Și manualele noastre sunt o problemă, dar asta e că aici ne permitem să folosim și alte surse de alternativă.”

Profesoara Ala Craveț a adăugat că Planului alternativ de studii i-a ajutat pe elevi să se gândească cu mai multă responsabilitate la viitorul lor.

Ala Craveț
Ala Craveț

Previous Next

XS
SM
MD
LG