Linkuri accesibilitate

Premierul Pavel Filip cere respectarea acordului de liber schimb în cadrul CSI


Summitul CSI de la Bișkek, 16 septembrie, 2016
Summitul CSI de la Bișkek, 16 septembrie, 2016

Între timp, Chișinăul a confirmat refuzul Republicii Moldova de a prelua președinția CSI.

La summitul CSI de la Bișkek, premierul moldovean Pavel Filip a reafirmat importanța de a se respecta „Acordul de liber schimb” în cadrul Comunității, acord semnat în octombrie 2011 la Sankt-Petersburg. Potrivit unui comunicat de presă al guvernului, Filip a mai declarat că este important ca ţările membre să elimine barierele artificial create, care stagnează schimburile comerciale.

În ultimii ani, Rusia a impus în repetate rânduri embargouri asupra importurilor de produse moldovenști, invocând securitatea alimentară sau protecția consumatorilor.

Între timp, guvernul de la Chiținău a confirmat faptul că Republica Moldova a refuzat să preia președinția prin rotație a CSI. Moldova urma să fie la anul co-președinta CSI, iar în 2018 președintă.

„Refuzul” Moldovei de a-și asuma misiunea a fost făcut public joi de consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov, care a spus că Rusia își va asuma misiunea în locul Moldovei, fiind următoarea țară pe listă, în ordine alfabetică.

Într-o declarație de vineri, guvernul de la Chișinău a spus că motivele sunt problemele financiare cu care se confruntă Moldova, dar și faptul că în 2018 în Moldova sunt programate alegeri parlamentare. Se mai amintește că oricum Moldova nu participă la toate activitățile CSI, nefiind membră în structurile de securitate și apărare.


Previous Next

XS
SM
MD
LG