Linkuri accesibilitate

În Federația Rusă, partidul puterii Rusia Unită este pe cale să câștige din nou o majoritate constituțională în Duma de Stat...


Sondaj VTSIOM la ieșirea de la urne la televiziunea rusă de stat.
Sondaj VTSIOM la ieșirea de la urne la televiziunea rusă de stat.

...în urma alegerilor parlamentare de duminică, organizate în premieră după un sistem mixt în ultimii 13 ani.


La numărarea a 70% din voturi, Rusia Unită avea peste 300 din cele 450 de locuri în Dumă. Partidul sprijinit de președintele Vladimir Putin avea peste 54% din voturi pe listele de partid iar candidații săi conduceau în 203 din cele 255 de circumscripții uninominale.

Potrivit rezultatelor parțiale, în Duma de Stat sunt pe cale să mai intre doar alte trei partide, care au făcut parte și din vechea Dumă și care au sprijinit politicile Kremlinului – Partidul Comunist cu 13,8%, Partidul Liberal Democrat cu 13,5% și Partidul Rusia Justă cu 6,1.

Galerie foto : alegerile din Rusia, 18 septembrie, 2016

Dar credibilitatea alegerilor ruse este afectată de prezența mică la vot și relatările despre numeroase încălcări.

Comisia Electorală Centrală spune că prezența la urne a fost de 47,5%, în scădere față de alegerile precedente, din 2011, când au votat 60” din alegători.

Președintele Putin a salutat rezultatele, spunându-le deputaților Rusiei Unite la sediul partidului că puterea a primit un vot de încredere.

Autoritățile urmăresc cu atenție orice semn de nemulțumire, în vreme ce Rusia se confruntă cu dificultăți economice din cauza prețului scăzut al petrolului, investițiilor mici, inflației în creștere și sancțiunilor occidentale impuse din cauza anexării Crimeii și sprijinirii separatiștilor pro-ruși în estul Ucrainei.

La Kiev, alegerile parlamentare ruse organizate la ambasadă au fost însoțite de un protest al naționaliștilor ucraineni.

Liderul partidului naționalist Svoboda, Ihor Miroșnicenko a spus că Ucraina nu trebuie să permită „unui stat inamic și agresor” să organizeze alegeri ilegale în Ucraina. El s-a referit la faptul că, în premieră, au loc alegeri ruse și pe teritoriul Crimeii anexate de Rusia în 2014. În urma altercațiilor cu poliția a fost reținut un protestatar. Ciocniri asemănătoare au avut loc și la consulatul rus la Odesa.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG