Linkuri accesibilitate

Președintele Republicii Srpksa nu renunță la controversatul referendum...


... privind declararea unei zile naționale a entității sîrbești din Bosnia-Herțegovina.

Observatorii scenei politice bosniace și comunitatea internațională se tem că unasemenea referendum va întări tendințele separatiste.

Milorad Dodik a declarat într-un interviu pentru redacția balcanică a postului de radio Europa Liberă că referendumul va avea loc, cum era planificat, în 25 septembrie, deși Curtea Constituțională a refuzat să recunoască 9 ianuarie drept o zi națională, pe motiv că este „discriminatorie”.

Dodik a ținut însă să precizeze că referendumul nu are conotații separatiste, și că este doar un test al voinței populare.

Dar a adăugat că separarea nu este un capitol închis pentru că „nu se știe ce vor face generațiile următoare”.

În opinia Curții Constituționale din Bosnia-Herțegovina, data de 9 ianuarie discriminează majoritatea bosniacilor pentru că reamintește de proclamarea așa-numitei Republicii Populare Sârbe în 1992, când Bosnia era încă parte din Iugoslavia, și a cerut sârbilor bosniaci să aleagă o zi care să fie reprezentativă și pentru croați și musulmani.

Comunitatea internațională cere de asemenea să se renunțe la referendum, văzut drept un atac frontal împotriva acordurilor de pace de la Dayton care au pus capăt războiului bosniac din 1992-1995.

Dodik a mai spus în interviul pentru Europa Liberă că va discuta despre organizarea referendumului cu președintele rus Vladimir Putin, cu care se va întâlni pe 22 septembrie la Moscova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG