Linkuri accesibilitate

Angela Stafii: „în Moldova, conceptul de comunitate este în schimbare şi în criză”


Își asumă Vlad Plahotniuc un rol tot mai vizibil?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:49 0:00

Își asumă Vlad Plahotniuc un rol tot mai vizibil?

O analiză pe text a unui interviu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:27 0:00
Link direct

Într-unul din rarele sale interviuri, fruntașul democrat Vlad Plahotniuc a spus marți că întregul său partid muncește ca Marian Lupu să ajungă în turul doi al prezidențialelor, iar apoi să câștige. În interviul acordat portalului Tribuna, Plahotniuc pare să-și asume el îbsuși un rol mai vizibil în politica moldoveană, sau cel puțin așa crede specialista în relații publice Angela Stafii într-o discuție cu Vasile Botnaru în care este analizat interviului lui Plahotniuc.

Europa Liberă: Doamnă Stafii, haideţi să citim împreună acest interviu, mai bine zis printre rânduri. Și să ne spuneţi dacă este acum un altfel de Vlad Plahotniuc, dacă să credem acestor regrete că nu a ripostat la vreme, că nu şi-a gestionat sau nu a gestionat cum se cade atacurile la adresa lui. Şi, mai ales, la ce trebuie să ne aşteptăm în continuare?

Angela Stafii: „Nu ştiu dacă e un alt Vlad Plahotniuc. Mai degrabă, e o descoperire, un fel de înflorire a personalităţii lui aici. E într-adevăr foarte diferit de ceea ce a fost până acum, în alte interviuri, unde era mai timid, cumva. Aici îşi asumă clar rolul de împărat al acestei ţări, aşa i-am zis eu.”

Europa Liberă: Coordonatore, cum îl poreclesc jurnaliştii.

Angela Stafii:El grande coordonatore. Şi e mult mai sigur de ceea ce se va întâmpla. Pentru mine a fost clar că există un plan de lungă durată. Și acesta este nici măcar primul pas, urmează multe lucruri. În ceea ce priveşte regretele, probabil că regretul lui cel mai mare este că nu a avut oameni care să-i gestioneze corect imaginea, nu că nu a răspuns la atacuri. Dar şi tehnologie, ceea ce propune acolo şi ce se întâmplă este o tehnologie bună de PR. Oamenii ar trebui să înţeleagă că, de fapt, nu s-a schimbat năravul, dar se schimbă blana.”

Europa Liberă: Hai să o luăm ab ovo, când dânsul spune că, dacă e nevoie, el să dea acordul pentru a face curăţenie şi îl dă ab initio, fără ca să mai intre în amănunte, ce înseamnă aceasta, de fapt, că el confirmă că este un mare dirijor sau că îi place reputaţia de dirijor?

Angela Stafii: „Ceea ce am citit eu acolo, sunt două pasaje, vin unul după altul, e cu reformele şi imediat următorul, care demonstrează foarte clar că el a înţeles că nu mai e nevoie şi nu mai e corect să nu-şi asume acest rol pe care îl are. El deja vine în faţa noastră prin acest interviu ca şi coordonator foarte clar: „Nu mai neg ceea ce se spune despre mine. Ba, dimpotrivă, răstorn realitatea, astfel încât să pot să fac ce trebuie, de ce am nevoie, mai degrabă’.”

Europa Liberă: Şi atunci cum se leagă cu afirmaţia aceasta că trebuie să facem un partid, înţeleg democrat, înţeleg care trebuie să asimileze voinţa poporului, dar prin metode răsuflecându-şi mânicile şi „vă voi spune eu, Vlad Plahotniuc, cum trebuie de acum înainte să acţionaţi”?

Angela Stafii: „Da, pentru că „eu sunt salvatorul”. Senzaţia mea este că el tot timpul şi-a asumat cumva acest rol de salvator şi nu neapărat de coordonator, dacă au venit împreună, foarte bine, după modelul Singapore, de exemplu, unde, prin dictatură, s-a dezvoltat societatea, doar că el încurcă nişte lucruri. Dar, mă rog, despre aceasta putem să tot vorbim. Pe mine m-a impresionat, la drept vorbind, cât de repede învaţă. Mă gândeam că această nevoie de a răspunde nevoilor oamenilor, că va construi un partid care se bazează pe nevoile oamenilor, e o voce în societate care vorbeşte despre aceasta în ultima perioadă şi el ascultă, şi ştie să folosească toate aceste voci pentru ca să construiască cu totul altceva decât ne dorim noi.”

Europa Liberă: Dar de unde vedeţi dumneavoastră că ar vrea, de fapt, altceva decât spune? Poate pe bune vrea să facă un partid care să răspundă doleanţelor, pe bune vrea să facă ordine în ţară şi să o ducă în Europa?

Angela Stafii: „Poate că vrea pe bune, nu pot să intru în capul lui să înţeleg ce are, putem doar presupune, dar există o tehnică de creare a unei schizofrenii în masă. Dacă aţi observat, acest interviu pus cap la cap cu alte interviuri, care vorbesc împotriva lui, ele sunt în oglindă. E o tehnică de creare a dublei realităţi, de creare a acestei schisme în care omul nu mai ştie care este realitatea şi care nu este realitatea. Având statisticile şi ştirile pe care le avem versus ceea ce se întâmplă, de fapt, în ţară, noi putem compara care sunt intenţiile reale ale omului şi ce face. Pentru că proiecţelele acestea, mici sau mai mari, pe care le iniţiază fie de caritate, fie de dezvoltare, toate acestea sunt ca un fel de ciuperci pe care le sădeşte pentru ca noi să le folosim în mâncare.”

Europa Liberă: Ce bună comparaţie. Dar, totuşi, în mare, eu am senzaţia că dânsul luptă cu legile gravitaţiei, luptă cu fizica. Pe de o parte, sunt mesaje umilitoare, ofensatoare, unele probate, altele neprobate, există ratingul, există sondajele care arată în ce groapă stă partidul şi dânsul personal, dânsul spune: „Don’t worry! Eu recuperez, vă arăt cum, foarte rapid”. Și încalecă teme de campanie sau politice cu nonşalanţă, ca să nu spun cinism. Dovadă este telefonul de încredere şi multe altele, terenuri de joacă. Spune: „Voi credeţi că eu sunt demon. Eu mă apăr prin mijloacele acestea”. Dar este nerăbdător, totodată, vrea astăzi reabilitarea rapidă şi de aceasta loveşte, cum spuneţi dumneavoastră, simetric, cineva îl face demon. El spune: „A, nu, cei care mă fac demon sunt interlopii fugari”, aşa parcă e termenul?

Angela Stafii: „Da, ei sunt demonii.”

Europa Liberă: Şi atunci credeţi că acesta e un meci, pur şi simplu, personal? Sau aceasta e o campanie într-adevăr de acreditare a unui autoritarism de catifea?

Angela Stafii: „E campanie de acreditare, dar pornită de la un meci personal. Dacă aţi observat, în interviu nu vorbeşte despre Filat şi despre animozitatea dintre ei doi. Şi acesta e un lucru important. Fie îl consideră deja lichidat şi atunci nu mai este important, fie mai există ceva de descoperit în zona aceasta. Tocmai prin aceste tehnici el demonstrează că înţelege foarte bine legile fizicii, fizicii mentale, ca să zic aşa, pentru că ştie foarte clar care sunt punctele vulnerabile, ştie cum să le folosească şi ştie să îşi atribuie merite, pas cu pas, pentru că râul curge. Noi ne-am revoltat astăzi, ne revoltăm mâine, ne revoltăm poimâine, după aceea proteste nu mai există, pentru că lumea s-a plictisit. E exact tehnica prin care lupii urlă, caravana merge şi e folosită foarte profesionist.”

Europa Liberă: Peste 50 de ani, de exemplu, dacă ne-am întâlni cu dumneavoastră, exact nu ne-am mai gândi cum şi-a făcut el primul milion, miliard, ne vom raporta la aceste acţiuni. Dar ultima chestiune de care vreau să vă întreb, mai generală, o concluzie de care mă sperii eu: nu cumva democraţia autentică nu este de nasul moldovenilor şi a Republicii Moldova? De aici rezultă aşa ceva, domnul Plahotniuc spune: „V-aţi jucat suficient de-a democraţia. Aţi văzut suficiente partide care, chipurile, erau democratice. De acum încolo будем принуждать к миру, будем принуждать к демократии”. Nu cumva aceasta se vede?

Angela Stafii: „Poate că aceasta crede el despre moldoveni. Există un lucru important care eu cred că îi scapă, la moment, şi acesta este, filosofic vorbind, raportul dintre spaţiu şi timp. În sensul în care această nerăbdare a lui va da chix, acolo legile fizicii îl vor aranja la locul lui, cam aceasta se va întâmpla. Pentru că asculţi nevoile oamenilor, le dai câte o fărâmă, nu funcţionează foarte mult timp. Fie va fi nevoit într-adevăr să facă nişte reforme foarte serioase şi prima reformă ar fi educaţia, de fapt. Şi dacă observaţi, acolo, în zona aceea, nu se întâmplă nimic decât o foiţă de la Ministerul Sănătăţii, pentru că toată lumea merită să fie liberă, nu există moldoveni sau oricine altcineva şi nu există cineva care poate decide. Există un lider, potenţial lider, care ar putea decide care e drumul spre democraţie, de fapt. Și acesta nu e el.”

Europa Liberă: Eu am întrebat mai multă lume ce reacţie a avut la acest interviu. Unii, destul de tineri, mi-au spus o chestiune foarte profundă, au zis că greşeala dânsului este că el mizează pe modelul Nazarbayiev, Azerbaidjan, unde lumea pupă mâna lui Türkmenbaşy în faţa camerei, e adevărat, doar, şi spune: „Mulţumim pentru ce ne-aţi dat” şi vrea, chipurile, să construiască o asemenea relaţie. Ceea ce este imposibil în Moldova, ceea ce e imposibil azi, ceea ce e imposibil cu generaţia aceasta, care deja e ieşită din lampa lui Aladin. Dumneavoastră împărtăşiţi optimismul acesta al tinerilor, care spun că nu-i va reuşi un clan turkmen aici?

Angela Stafii: „Eu mă tem că acest clan turkmen se numeşte astăzi Partidul Democrat şi toţi cei care lucrează pentru ei… Dar nu va funcţiona. Eu sunt foarte sigură că nu va funcţiona tocmai din cauza că există o generaţie tânără care a ieşit din ţară, există diaspora care a plecat din ţară. Şi noi vedem modele de mobilizare, exemple de mobilizare foarte interesante. Un lucru simplu, de exemplu, cutremurul şi cum au reacţionat oamenii. Ce se întâmplă este că în Moldova, conceptul de comunitate este în schimbare şi în criză. În momentul în care aceste comunităţi resimt criza foarte real se unesc şi tinerii, să nu uităm ce a fost în 2009-2010, ei pot fi plictisiţi, pot fi dezamăgiţi, dar într-o criză se vor uni. Şi să nu uităm că există diaspora şi există foarte mulţi oameni şcoliţi peste hotare, care sunt foarte nervoşi la moment.”

Europa Liberă: Credeam că e ultima întrebare, dar mi-aţi sugerat chiar ultima. Occidentul, partenerii strategici au acceptat genul acesta de reţetă democratică de tranziţie pentru Moldova? De ce se uită cu o oarecare indulgenţă la acest tip de democraţie moldovenească?

Angela Stafii: „Ei se uită cu mai mult decât indulgenţă. Este senzaţia mea. Şi acum o fi o motivaţie geopolitică, o fi o motivaţie economică în spate, pentru că marile puteri nu sunt interesate în mod special de democraţie, hai să fim serioşi. Ei sunt interesaţi de propriile pârghiile pe care le au aici, în zonă.”

Europa Liberă: De igienizarea spaţiului.

Angela Stafii: „Da. Şi dacă e un lup care le convine, altul decât Lupu, atunci de ce nu? Din păcate, pentru că şi acest lucru a adus un mare-mare eşec ideii de Uniune Europeană, de exemplu.”

Europa Liberă: Sper noi, totuşi, între timp, să nu ne decepţionăm. Cel puţin, o dată în lună ni se promite un motiv să analizăm cum merg lucrurile, acestea vor fi mici jaloane.

Angela Stafii: „Da.”

Europa Liberă: Şi vreau să ne promiteţi că vom face cu regularitate aceste analize de la distanţă.

Angela Stafii: „Facem cu mare drag, inclusiv pe discurs pe text, că e frumos. Mulţumesc pentru invitaţie.”

XS
SM
MD
LG