Linkuri accesibilitate

„Justiția este un serviciu social pe care statul trebuie să-l ofere cetățenilor indiferent de costuri” (Al.Tănase/Newsmaker)


Grup de lucru anunțat la București pentru o strategie pe termen mediu și lung „de a îmbunătăți abordarea relației România-R.Moldova” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Politologul Zurab Todua, fost deputat comunist, menționează într-un articol de opinie publicat în ziarul rus „Nezavisimaia Gazeta” apropiatele alegeri prezidențiale se vor desfășura cub controlul oligarhului Vlad Plahotniuc.” Fostul deputat comunist este de părere că alegerile din octombrie vor aminti mai mult de o imitare a democrației, iar mulți în RM pun la îndoială faptul că scrutinul va fi liber și democratic, în condițiile în care toate pârghiile puterii se află în mâinile lui Vlad Plahotniuc. „[…] El face regulile de joc. El este arbitrul principal. El va face bilanțurile”, notează Zurab Todua. Autorul sugerează că, în actuala ecuație electorală, guvernarea are sprijinul SUA. Încă în luna mai, scrie Todua, Vlad Plahotniuc primit de la Victoria Nuland, asistenta Secretarului de Stat al SUA, dreptul de a „domni” în R. Moldova, iar zilele acestea, președintele Parlamentului, Andrian Candu, se află într-o vizită de o săptămână în SUA.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, declară într-un interviu pentru portalul „NewsMaker” că nu înțelege esența reformei privind optimizarea instanțelor de judecată, demarată de Ministerul Justiției. „[…] Eu mă pronunț împotriva reformei de dragul reformei. Când începe o reformă, trebuie să avem răspuns la întrebările: ce urmărim să schimbăm și de ce facem acest lucru”, spune Alexandru Tănase. Șeful CC spune că pentru dezvoltarea actualelor instanțe de judecată au fost cheltuite sute de milioane de lei, inclusiv din fondurile oferite de UE, România și SUA, au fost cheltuite milioane de lei pentru a-i asigura cu locuințe pe magistrați, iar acum unele instituții vor fi închise și va trebui, din nou, suportate cheltuieli pentru transferul magistraților în alte localități. „[…] Justiția și educația nu sunt afaceri, unde optimizarea cheltuielilor ar putea juca un rol important. Justiția este un serviciu social pe care statul trebuie să-l ofere cetățenilor indiferent de costuri pentru de întreținere acestuia”, a spus Alexandru Tănase.

Igor Dodon, liderul PSRM, partid care a inițiat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip, a scris pe pagina sa de Facebook că „guvernarea oligarhică (…) și lașă” se teme de confruntări și dezbateri politice directe. „[…] Noi considerăm că lipsa cvorumului nu epuizează tentativa de demitere a Guvernului Filip. Vom cere pe căi legale organizarea unei alte ședințe a Parlamentului dedicată acestui subiect. Mai ales că azi au fost încălcate mai multe proceduri”, a scris Igor Dodon, precizând că PSRM este decis să înainteze și alte moțiuni de cenzură, promițând, totodată, că va face tot posibilul pentru a-l demite pe premierul Pavel Filip. Iar Viorel Cibotaru, liderul PLDM, formațiune care a sprijinit moțiunea de cenzură, a scris, de asemenea, pe Facebook că modul defectuos în care a fost convocată ședința Parlamentului pentru audierea moțiunii de cenzură este „o nouă lovitură în democrația RM” și o nouă tentativă a guvernării hibrid de a înșela cetățenii și societatea în ansamblu. „[…] Este un motiv serios pentru mobilizarea dreptei opoziționare și să protestăm față de această acțiune trufașă în fața Parlamentului!”, a scris liderul PLDM.

Fostul premier Ion Sturza a criticat pe pagina sa de Facebook finalitatea pe care a avut-o moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip. „[…] Nu că mi-aș dori ca Guvernul Filip să cadă. Cu el sau fără el, deciziile se iau în altă parte. Această forță tenebră aș dori să dispară. Cu cât mai degrabă, cu atât mai bine pentru trista țară RM, care riscă să rămână doar denumire geografică”, a scris Ion Sturza. Ex-premierul sugerează că autoritățile au dat dovadă de frică față „amărâta „societate civilă” și au hotărât în grabă „ca votul de (ne)încredere să fie dat azi la 12.00. A știut cineva? Nu... Pe ascuns... Se tem de cine?” Sturza notează că nu mai pune „nădejde pe soluții „politice” și nici de pe revolta populară, deoarece, notează el, este apatie și indiferență, înainte de adio, Moldova.

Nicolae Negru remarcă într-un editorial publicat pe site-ul „Ziarului Național” că, la Chișinău, a trecut aproape neobservat anunțul de la București al președintelui Klaus Iohannis, precum că, „în cel mai scurt timp”, se va constitui un grup de lucru care va elabora o strategie pe termen mediu și lung „pentru a îmbunătăți abordarea relației România-RM”, ca aceasta să „devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă.” În mod evident, menționează analistul politic, România este îngrijorată de situația de dincoace de Prut, în special de dificultățile” pe care le întâmpină partidele proeuropene după alegerile parlamentare din 2014. România nu poate face abstracție nici de spectrul pericolului estic, mai amenințător ca niciodată în ultimii 25 de ani, opinează autorul. Nicolae Negru crede că, în condițiile în care perspectiva integrării europene s-a îndepărtat, în loc să se apropie, o strategie de abordare a relațiilor dintre România și RM ar trebui să urmărească scopul minim al transformării Prutului într-un hotar simbolic, „așa încât reUnirea să devină doar un act „birocratic.”

XS
SM
MD
LG