Linkuri accesibilitate

Cele șapte legi „rapide” promulgate de Timofti


Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

Adoptarea legilor în regim de urgență a fost explicată de premier prin faptul că ele trebuie să fie gata în octombrie, altfel Moldova pierde finanțări importante, inclusiv de la UE.

Președintele Nicolae Timofti a promulgat cele șapte legi adoptate de guvern prin asumarea răspunderii în vederea finanțării externe. Semnarea de către șeful statului a legilor controversate, inclusiv a celei care prevede transformarea în datorie de stat a banilor cheltuiți cu băncile devalizate, a fost anunțată marți dimineață într-un comunicat de presă de la Președinție.

Procesul adoptării legilor, despre care guvernul spune că sunt cerute de FMI, a fost unul din cele mai rapide din istoria recentă: executivul condus de Pavel Filip și-a asumat răspunderea pentru ele la 26 septembrie: au fost publicate într-o ediție specială, peste noapte, a Monitorului Oficial, iar a doua zi deputații puterii au parafat decizia la o ședință care a durat numai 20 de minute.

Adoptarea legilor în regim de urgență a fost explicată de premier prin faptul că ele trebuie să fie gata în octombrie, altfel Moldova pierde finanțări importante, inclusiv de la Uniunea Europeană.

Legile și felul cum au fost adoptate au fost însă criticate de opoziție, atât de cea pro-europeană, cât și de cea pro-rusă.

Socialiștii, sprijiniți de comuniști și liberal-democrați, au depus o moțiune de cenzură, care a eșuat luni din lipsă de cvorum, după ce deputații puterii intenționat nu au mers la ședință.

Premierul Filip a încuviințat decizia majorităţii parlamentare de a nu se prezenta la şedinţă, spunând că nu trebuia oferită ocazia unui „show politic”. „Această moţiune este neserioasă, demagogică şi cinică. Acest guvern nu face altceva decât să repare toate greşelile şi fărădelegile comise de ei (PSRM, PCRM şi PLDM) în trecut. Nu facem decât să executăm hotărârile adoptate de guvernul anterior”, a spus Filip.

Semnatarii moţiunii de cenzură au condamnat manevra majorităţii, iar liderul PSRM, Igor Dodon, a avertizat cu o nouă moţiune de cenzură: „Va fi o altă moţiune săptămâna viitoare. Nu o să fugiţi în fiecare zi.”

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG