Linkuri accesibilitate

De ce e ţîfnos, hrăpăreţ şi iresponsabil conducătorul autohton…


Caricatură de Sergei Elkin
Caricatură de Sergei Elkin

Încercarea de a suprima complexul de inferioritate de sorginte sovietică mi se pare o cauză esenţială şi profundă. Ei făuresc Moldova, o făuresc pentru binele lor.

De ce e ţîfnos, hrăpăreţ şi iresponsabil conducătorul autohton…
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

Prăbuşirea Uniunii Sovietice i-a luat pe nepregătite pe mulţi şefuleţi şi funcţionăraşi autohtoni. Dispăruseră într-o clipită marii nacealnici de la Moscova care îi mustrau, povăţuiau şi pedepseau. Obişnuiţi să fie nişte simpli executori, striviţi de un puternic complex de inferioritate, aceşti şefuleţi moldoveni au fost buimăciţi de libertatea care le deschidea perspective năucitoare-incredibile.

Şi, după o ezitare, s-au repezit ei să făurească de mîntuială tot soiul de structuri statale. Unii dintre ei s-au transformat din şefi mici în şefi mari, cu pondere. Alţii şi-au încurajat şi ajutat rudele şi prietenii să ocupe funcţii importante. Statul devenise un soi de SRL care aduce profit numai membrilor SRL-ului. Puşi în situaţia de a conduce, de a îndruma masele, de a fi modele, de a face reforme, foştii subalterni ai nacealnicilor din Moscova, dar şi amicii lor cocoţaţi pe culmile puterii, nu au putut inventa nimic notabil şi folositor.

Dimpotrivă, au moştenit şi au preluat de la nacealnicii moscoviţi aroganţa, lăcomia şi iresponsabilitatea. Complexul lor de inferioritate s-a convertit dintr-o dată într-un complex de superioritate în raport cu cetăţeanul simplu. Exact ca şi foştii lor stăpîni, primii conducători autohtoni ai Moldovei savurau din plin apartenenţa la o castă privilegiată şi îi priveau cu dispreţ pe simplii muritori. Un amănunt distinct al acestor şefi autohtoni e sentimentul că ei nu au nici o datorie faţă de contribuabili. E ca şi cum structurile puterii sînt autonome şi nu au nici o treabă cu nătăfleţii care nu au acces la ele. Am întîlnit în anii tranziţiei o sumedenie de cinovnici şi politicieni ţîfnoşi, superiori, care nu au darul de a discuta omeneşte cu omul simplu, fără funcţie. Unii chiar nu conştientizează pesemne că funcţiile din care storc foloase sînt plătite de popor.

Această castă a şefilor iresponsabili, aroganţi şi hrăpăreţi e întreţinută şi de alte cauze, fireşte. Dar încercarea de a suprima complexul de inferioritate de sorginte sovietică mi se pare o cauză esenţială şi profundă. Ei făuresc Moldova, o făuresc pentru binele lor.

XS
SM
MD
LG