Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: BizLaw.md


Invitata rubricii de astăzi este Irina Surdu

„Astăzi vă invităm să citiți pe BizLaw.md o analiză interesantă despre angajații judecătoriilor din Moldova. Probabil puțini și-au închipuit că există instanțe unde activează un singur judecător și 20 de persoane care dețin funcții care nu au nicio tangență cu actul justiției. Fie sunt contabili, juriști, șoferi sau secretari. Așadar, unui judecător îi revin 4 și chiar 10 angajați.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00
Link direct

Un exemplu este judecătoria din Vulcănești, unde este angajat un singur magistrat și 11 persoane cu funcții auxiliare. La Comrat activează 2 magistrați care sunt asistați de 9 grefieri și asistenți, iar la aceștia se adaugă alte 20 de persoane care nu sunt implicate direct în procesul judiciar. Aceste cifre confirmă faptul că reorganizarea judecătoriilor va ajuta sistemul să economisească bani pe direcții și structuri care sunt acum inutile.

Nu ratați și concluziile celui mai recent raport al Curții Europene pentru Eficacitatea Justiției, care ne plasează, din păcate, la coada clasamentului în privința investițiilor în justiție pe cap de locuitor. Așadar, datele arată că un moldovean a investit 5 euro în activitatea instanțelor judecătorești și numai 2 euro pentru activitatea procuraturilor. Pentru sistemul justiției în general, un moldovean a contribuit cu 8 euro. Suntem astfel, pe picior de egalitate cu țări precum Albania sau Georgia. Până și Ucraina a investit mai mult – 9 euro pe cap de locuitor.

Dacă sunteți curioși ce învață viitorii judecători și procurori la Institutul Național al Justiției, atunci rămâneți pe pagina noastră. Noi am analizat planul de studii și am aflat că atât magistrații, cât și procurorii vor avea cursuri de management instituțional, de gestionare a timpului, dar și ore practice în care vor simula procese de judecată pe diferite diferite tipuri de infracțiuni, cum ar fi cele economice, informatice, de corupție, dar și omoruri sau infracțiuni cu caracter sexual. Instruirea va dura 18 luni, iar după un stagiu de 30 de săptămâni, în cadrul examenelor finale judecătorii vor trebui întocmească o hotărâre sau o sentință judecătorească, iar procurorii - un rechizitoriu sau o ordonanță de punere sub învinuire.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG