Linkuri accesibilitate

Plahotniuc „vrea să cuprindă necuprinsul” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Prezidențiale „geopolitice”: UE contrapusă Rusiei și invers” (D. Cenușă/IPN).

Dmitri Rogozin obligă alegerile transnistrene la pace”, scrie ziarul moscovit „Kommersant” într-un articol preluat integral de newsmaker.md. Autorii articolului susţin că vizita pe care vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, a început-o luni la Tiraspol este efectuată pe fundalul unor relații extrem de tensionate dintre favoriții cursei prezidențiale din regiune – actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, și spicherul transnistrean, Vadim Krasnoselski. Misiunea oficialului rus la Tiraspol ar fi să-i tempereze pe cei doi candidați la fotoliul de președinte al regiunii transnistrene, pretinde publicaţia moscovită. Deși până la alegerile din 11 decembrie, formal, mai e mult timp, cei doi favoriți, după cum observă „K” au un comportament de parcă acestea ar avea loc mâine, trecând la amenințări reciproce: unul a avertizat că va aplica forța dacă „cineva” se va încumeta să organizeze un Maidan în Transnistria, iar al doilea îl amenință pe oponent cu închisoarea.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

Într-un interviu acordat portalului „moldNova”, doctorul în drept și conferențiarul universitar, Vitalie Gamurari, afirmă, referindu-se la ideea unei soluţii pentru conflictul transnistrean prin federalizare, că aceasta ar fi „utopică” şi „impusă de Rusia”. Expertul crede că diferendul transnistrean poate fi soluționat prin punerea în aplicare a metodelor și instituțiilor justiției tranziționale, care este însă de durată. Vitalie Gamurari crede că statutul regiunii trebuie reglementat de comun acord şi acesta ar trebui să prevadă o autonomie economică largă de tipul Tirolului de sud din Italia, inclusiv posibilitatea de a avea propriile reprezentanțe economice în alte state cu care businessul din zonă are legături strategice. Important este ca înființarea acestora să fie coordonate cu Chișinăul, ce-i drept sub aspect strategic, nu și în detalii.

Într-un comentariu („Prezidențiale „geopolitice”: UE contrapusă Rusiei și invers”) publicat pe site-ul Agenției IPN, politologul Dionis Cenușa remarcă faptul că alegerile prezidențiale din 30 octombrie vor fi influențate de discursuri geopolitice, dar mai intens în turul doi, unde lupta decisivă va fi între candidatul pro-rus Igor Dodon cu Andrei Năstase sau/și Maia Sandu sau cu democratul Marian Lupu. Politologul crede că discuțiile despre modelele de dezvoltare propuse pentru țară – cel european sau ruso-euroasiatic, sunt logice și chiar necesare, inclusiv pentru a combate miturile anti-europene, cu atât mai mult cu cât atribuțiile președintelui Republicii Moldova țin de politica externă. Dionis Cenușa opinează că sinceritatea opțiunilor geopolitice ale candidaților trebuie să fie raportată la nivelul de integritate al candidaților și al formațiunilor lor. „[…] Astfel, candidații la prezidențiale conectați la surse necunoscute, virate prin zone offshore, sunt opusul reformelor anti-corupție și pro-integritate, cerute de UE și alți parteneri de dezvoltare”.

Comentatorul politic, Oazu Nantoi, este citat într-un reportaj la RFI cu afirmația că dacă eșuează propunerea candidatului comun la funcția de președinte „este foarte mare probabilitatea că dnul Plahotniuc să aranjeze așa lucrurile ca în turul doi să iasă Igor Dodon, liderul socialiștilor și reprezentantul PD”. În acest caz, precizează Nantoi, „va fi un fel de loterie cu câștig garantat și cu pierdere garantată pentru ceilalți.” Comentatorul opinează că rămâne mare probabilitatea dispersării voturilor, astfel încât în turul doi să ajungă Igor Dodon și Marian Lupu. „[…] Atunci ne vom îndrepta spre alegerile parlamentare unde vom avea un fel de „Edinaia Rossia” la putere. Singura diferență că Putin nu va fi președinte formal de țară, ci vor fi trase sforile de la sediul Global Business Centru, ce ar aparține democratului Plahotniuc”, declară Oazu Nantoi.

Fostul premier, Ion Sturza a scris pe pagina sa de Facebook că „[…] alegerile prezidențiale (dacă vor avea loc!) vor fi câștigate de candidatul Kremlinului, agreat de Vlad Plohotniuc – Igor Dodon.” „[…] Ambasadorii „țărilor partenere” s-au resemnat și ei. Se calculează doar scenarii în care umilința să fie cât mai mică. Cică, Dodon va fi izolat la președinție, fără partid, instrumente și adepți, iar ortacii lui vor trece la solda PD. Totul va rămâne cum a fost”, a menționat Ion Sturza. Fostul premier a mai scris că „Dodon este un proiect […] al Kremlinului personal. Este născut în laboratoarele GRU.” Sturza opinează că RM nu va fi o excepție de la implicațiile ruse și anticipează „o intervenție brutală.” „[…] Nu că Moldova ar conta pentru ruși. Contează replica dată americanilor și românilor în RM... Abia acum vom vedea ce înseamnă geostrategie, iar moldovenii – ce înseamnă să fii prieten cu Putin sau cu Nuland. Dodon va fi linia de atac”, a scris Ion Sturza, care crede că unica soluție rămâne a fi candidatul unic, care va trebui să lupte concomitent cu oligarhia și cu Igor Dodon.

Comentatorul politic, Nicolae Negru, observă într-un editorial publicat pe site-ul „Ziarului Național” că Vladimir Plahotniuc a vorbit pentru prima dată despre miliardul furat și a declinat, indirect, implicarea sa în această și orice altă fraudă. Editorialistul se referă la articolul lui Vlad Plahotniuc publicat recent în Politico. Nicolae Negru menționează despre articolul lui Plahotniuc că „vrea să cuprindă necuprinsul, lansează niște teze, idei care rămân nedezvoltate, cititorul se alege mai mult cu întrebări, cu aluzii, decât cu răspunsuri clare.” Este evident, notează editorialistul, că unul dintre scopurile publicării articolului în „Politico” a fost să respingă acuzațiile care i se aduc în presa internațională, fără a le acorda o atenție specială, plasându-le în contextul alegerilor prezidențiale din RM. Nicolae Negru mai notează că Plahotniuc nu e primul politician care pretinde să întrupeze niște idealuri mărețe, dar e singurul care vrea să obțină acest statut abia ieșind din umbră, de pe poziția „celui mai urât politician”, fără însă a se obosi să le prezinte cetățenilor niște explicații.

XS
SM
MD
LG