Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Parascovia Rogate

„Pe Sănătate INFO citiți despre dosarul licitațiilor trucate din medicină, prin care statul ar fi fost prejudiciat cu 150 de milioane de lei. Acesta se află abia în faza preliminară de examinare, chiar dacă a fost trimis în instanță acum 11 luni. Procurorii spun că, de jumătate de an, în cadrul ședințelor, sunt cercetate cererile avocaților. De cealaltă parte, apărătorii argumentează că este vorba despre un volum mare de lucru. Între timp, inculpații se află sub control judiciar, ceea ce le permite să-și desfășoare în continuare activitatea.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00
Link direct

O tânără va lua imunosupresive toată viața, din cauza că unii medici i-au administrat tratamentul nepotrivit pentru artrită reactivă. Din același motiv a avut nevoie urgent de un transplant hepatic. Totul s-a petrecut cu viteza luminii, încât tânăra nici nu a reușit să înțeleagă bine ce i se întâmplă. Spune doar că s-a născut în cămașă și că cineva, acolo sus, a vrut ca ea să trăiască. Este vorba despre Cristina Mîndrilă, o tânără în vârstă de 23 de ani, studentă în anul V la medicină. Fata a aflat că a trecut printr-o operație de transplant abia după ce și-a revenit din starea de inconștiență. A fost și mai surprinsă când a înțeles că nici măcar nu se află într-un spital din Moldova, ci la București. Totul ar fi fost însă foarte grav, dacă nu se găsea, la timpul potrivit, un donator de organe. „Pot să spun că acest om mi-a salvat viața”, a mărturisit Cristina.

Instituțiile medicale din Moldova nu au personal calificat, departamente pentru managementul dispozitivelor medicale, și peste 80 la sută - nici echipamentele necesare pentru întreținerea acestora. Mai mult, doctorii mai folosesc pentru activitatea zilnică mail-urile personale și nu au sau nu le utilizează pe cele instituționale. Datele se regăsesc într-un studiu despre mentenanța dispozitivelor medicale în Moldova, efectuat de organizația neguvernamentală REPEMOL.

Tot pe Sănătate INFO aflați care este topul celor mai solicitați doctori din Moldova pentru anul 2015. Ultimele date ale Centrului Național de Management în Sănătate arată că moldovenii merg cel mai des la medicii de familie, ginecologi, oftalmologi și neurologi.”

XS
SM
MD
LG