Ploile abundente și rafalele puternice de vânt de miercuri au paralizat zeci de sate și orașe din Republica Moldova. Timpul nefavorabil a provocat deconectări de curent electric, câteva gospodării au fost inundate, iar străzile erau blocate de arbori doborâți de furtună. Care au fost pagubele ploilor torențiale?
Precipitațiile abundente au cauzat cele mai mari daune în raioanele Cahul, Cantemir, Hîncești, si in mai multe localităţi din UTA Găgăuzia. Iată ce ne-a spus directoarea școlii primare „A. Donici” din orașul Cahul, Galina Parvana despre urmările intemperiei de ieri:
„Unica cale de acces, drumul de intrare către instituție a fost spălat de apele pluviale, acel prundiș pe care-l aveam, acel nisip, a fost mânat de ape la vale. Astfel, avem niște pagube, acest drum care se socoate foarte important pe motiv că în instituție învață și doi copii la cărucior și ei sunt transportați zilnic către și de la instituție. Mai este îngreunat procesul de a aduce alimente la cantina școlară. Am avut și alte cazuri neplăcute: acoperișul instituției este deteriorat și a mai curs apa în clase, pe băncile copiilor. Dar se muncește, se muncește.”
Europa Liberă: Vă așteptați la un ajutor material din partea autorităților?
„Sigur. Ne așteptăm ca administrația publică locală să întreprindă niște măsuri, fiindcă i-am avertizat de multe ori despre situația care există. Cred că aceste ploi au dat de înțeles că nu putem să ne jucăm cu furia naturii, trebuie să fim pregătiți.”
Profesoara din satul Gotești, raionul Cantemir, Elena Bibic spune că mai mulți părinți nu și-au trimis copiii la școală din cauza vremii rele.
„Dacă să mă refer la gospodăria noastră, din păcate, ieri de la orele zece și până astăzi nu avem curent electric. Sunt porțiuni ale satului, străzi întregi, unde deja de două zile nu este curent electric, ceea ce aduce destul de mare disconfort pentru noi, locuitorii Goteștiului.”
Locuitorii capitalei au avut și ei de suferit. Pe lângă pana de curent electric, circulația pe străzile din Chișinău era anevoioasă, iar vizibilitatea redusă și arborii doborâți ar fi fost cauza unor situații de accident. Prejudiciile materiale se estimează, spun autoritățile.
La orele dimineții, 82 de localități din 16 raioane ale țării au rămas parțial fără lumină — o ameliorare a situației de miercuri, când era vorba de 95 de localități lăsate în întuneric. Purtătoarea de cuvânt a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale Liliana Puşcaşu:
„Putem spune că în mare parte situația este sub control, întrucât nu avem înregistrate victime umane. Salvatorii și pompierii lucrează în continuare la solicitarea oamenilor când e vorba de risc pentru viață. Furnizorii de energie electrică se străduie să facă față solicitărilor pentru a reconecta consumatorii la energia electrică. Nu putem spune exact de cât timp va fi nevoie, totul depinde de circumstanțele pe care le avem și de condițiile climaterice.”
Inspectoratul General al Poliției avertizează șoferii să fie prudenți în trafic, din cauza unor posibile înghețuri în perioada 14-19 octombrie.