Linkuri accesibilitate

Guvernul Statelor Unite trebuie să susţină eforturile Moldovei de negociere a reunificării României cu Moldova (Adevărul)


Institutul de sondaje Magenta din Republica Moldova îi prostește pe alegători (Stiripesurse.ro)

Marius Diaconescu publică și comentează în „Adevărul” rezoluţia 148 a Senatului american, emisă în 1991, care hotărăşte că Guvernul Statelor Unite trebuie să susţină eforturile Moldovei de negociere a reunificării României cu Moldova. Rezoluția nu a fost niciodată retrasă de pe site-ul oficial al Congresului Statelor Unite, de unde autorul articolului o și reproduce. Textul apare acum pentru prima oară în România, în original și tradus, cu observațiile lui Diaconescu: ”în 1991 exista pe plan internaţional un orizont de aşteptare şi recunoaştere a Reunirii Moldovei cu România. Acest orizont de aşteptare reflecta cursul firesc, natural, normal pe care ar fi trebuit să meargă politicienii din România şi Moldova. Nu doar SUA se aşteptau în 1991 la Reunirea Moldovei cu România, ci şi statele europene.” Nu s-a făcut nimic. Comentatorul amendează ideea care încă circulă, și anume că procesul ar fi fost blocat de președintele de atunci al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Neadevărat, spune Marius Diaconescu și se sprijină pe două argumente: încă din momentul declarării independenței Moldovei Snegur a declarat pentru cotidianul francez Le Figaro că independența nu este un scop în sine, ci doar o primă etapă; mai e și mărturia ambasadorului român la Chișinău din acea perioadă, Aurel Preda, care spune că Snegur a trimis două delegații la președintele român Ion Iliescu să inițieze negocierile de unire (Snegur dorea o poziție de vicepreședinte), dar Iliescu ar fi refuzat. ”Ion Iliescu nu a reprezentat interesele poporului român în 1991” iar ”Istoria îl va judeca” - este concluzia semnatarului din „Adevărul”.

În campania pentru președinția Statelor Unite s-a discutat și încă se mai discută despre niște e-mail-uri ale candidatei democrate Hillary Clinton, trimise de pe un cont privat, dar care conțineau și chestiuni de stat. Serviciile secrete americane susțin că ele au fost aruncate pe internet de hackeri, la o comandă venită din Federația Rusă. Iulian Chifu revine azi în „Evenimentul zilei” la temă. O face cu convingerea că partea americană deține dovezi consistente ca să fi formulat asemenea acuzații la adresa Moscovei. Comentariul său de analist: ”serviciile de informații ruse au reușit să se compromită”, pentru că e-mail-urile cu pricina s-au dovedit mai degrabă neimportante. În schimb, ”Efectele secundare ale acțiunii sunt (...) dezastruoase: Rusia a devenit element negativ de campanie în SUA, a subminat relația ruso-americană”. Diplomația rusă ”are nevoie de un canal de negociere, dialog și de încredere cu SUA, deci (operațiunea) a subminat interesele de politică externă ale propriului stat”.

Pe site-ul Stiripesurse.ro există un articol critic despre institutul de sondaje Magenta, din Republica Moldova, care, susțin jurnaliștii români, îi prostește” pe alegători. E criticată mai ales metodologia ultimelor două sondaje. Interviurile au fost colectate într-o perioadă prea lungă (lucru deja obișnuit în această țară) și, mai ales, într-un interval în care peisajul politic s-a aflat în schimbare rapidă: tocmai se depuneau candidaturile și se făceau alianțele în vederea scrutinului. Metodologia nu ar fi doar imperfectă, ci și diferită de la un sondaj la altul, în condițiile în care în Republica Moldova nu există o instituție alternativă de sondare a opiniei publice.

XS
SM
MD
LG