Linkuri accesibilitate

Majoritatea medicilor de familie spun că sunt în burnout


62,8% din medicii de familie spun că au un nivel mediu de epuizare profesională. În imagine - doctorul Maia Putregai din Cociulia, care vine o dată pe săptămână, iar uneori - o dată la două săptămâni în satul vecin - Capaclia, raionul Cantemir.
62,8% din medicii de familie spun că au un nivel mediu de epuizare profesională. În imagine - doctorul Maia Putregai din Cociulia, care vine o dată pe săptămână, iar uneori - o dată la două săptămâni în satul vecin - Capaclia, raionul Cantemir.

Peste 60% dintre medicii de familie raportează un nivel mediu de ardere profesională. Cei mai afectați sunt doctorii cu vârsta cuprinsă între 35 și 46 de ani, cu precădere din mediul urban, potrivit unui sondaj.

Medicina de familie reprezintă primul contact al pacientului cu lumea medicală. Specialiștii din asistența medicală primară răspund la 65-70 la sută din toate solicitările serviciilor medicale, punând accent pe îngrijirea continuă și personalizată a pacienților de toate vârstele.

Un chestionar la care au răspuns 352 de medici de familie din R. Moldova arată că majoritatea dintre ei suferă de ardere profesională: 62,8% spun că au un nivel mediu de epuizare, 21% – un nivel înalt și 16% – un nivel scăzut. Pentru comparație, un studiu european privind epuizarea în rândul medicilor de familie arată că două treimi dintre ei au un nivel înalt de epuizare profesională.

Cel mai înalt nivel de epuizare îl raportează medicii cu vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani (28%) și cei de 46-55 de ani (25%). Medicii tineri, de 26-35 de ani, vorbesc, mai degrabă, de un nivel mediu de stres (69%).

Marea majoritatea a medicilor de familie sunt afectați moderat de burnout indiferent de stagiul de muncă, însă, odată cu acumularea experienței, aceștia sunt tot mai epuizați, apogeul fiind atins de medicii cu un stagiu de muncă de 20-30 de ani – 29,5%.

Dintre medicii de familie din orașe intervievați, mai mulți au spus că au un nivel înalt de ardere profesională (13,6%) decât dintre cei din mediul rural (7,4%).

Organizația Mondială a Sănătății definește arderea profesională ca o stare avansată de epuizare fizică, emoțională și psihică ce apare ca rezultat al stresului cronic la locul de muncă, care nu a fost gestionat eficient. Sindromul burnout a fost inclus în clasificarea internațională a maladiilor în 2022 ca o problemă legată de muncă.

De ce sunt epuizați și ce i-ar putea ajuta

Mai mult de jumătate din respondenți (61%) au spus că arderea profesională este influențată de factorii profesionali, 18,5% – de factori personali, 11% – de factori sistemici și 8% – de factori relaționali.

Potrivit unui manager al unei asociații medicale teritoriale, motivele ce determină apariția sindromului de ardere profesională în rândul medicilor sunt numărul mare de pacienți și de consultații, suprasolicitarea, „rapoarte peste rapoarte”, birocrația. „Astfel, medicii au ajuns să nu mai privească și să palpeze pacientul, ci tastatura”, a spus el.

Întrebați ce i-ar ajuta să prevină arderea profesională, medicii intervievați au enumerat:

  • Un program adecvat de muncă – 74%
  • Suportul superiorilor și colegilor – 68%
  • Resurse umane suficiente – 67%
  • Condiții adecvate de muncă – 65%
  • Suportul celor apropiați – 46%
  • Pregătirea profesională – 31%

La rândul lor, directorii instituțiilor medicale primare spun că odihna, reducerea volumului de muncă și un mediu de muncă favorabil ar preveni sindromul arderii profesionale.

Vezi și reportajul video realizat în luna iulie 2023 la Cantemir, raionul cu cei mai puțini medici de familie – doi la 10.000 de locuitori.
Satul în care medicul vine o dată pe săptămână
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00

Sondajul a fost realizat de medicul de familie Victoria Ciornei, în cadrul tezei sale de master la Școala de Management în Sănătate Publică.

Chestionarul a fost completat de 352 de medici de familie, în perioada noiembrie 2023 - februarie 2024. Dintre aceștia, 56% activează în mediul rural și 43,5% – în cel urban. 85,5% din respondenți au fost femei și 14,5% – bărbați. Cei mai mulți dintre respondenți au vârsta de peste 55 de ani (32%).

Potrivit celor mai recente date statistice, sistemul sanitar din R. Moldova duce o lipsă acută de medici de familie. În anul 2022, în țară activau 1.536 de medici de familie, cu vârsta medie de peste 50 ani, și mai era nevoie de încă 170 de specialiști.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG