Linkuri accesibilitate

Raioane întregi fără niciun specialist și 20% din medici – pensionari. Tabloul sistemului sanitar din R. Moldova


Vasile Filimon (dreapta) este unul dintre cei aproape 500 de medici de familie din R. Moldova de vârstă pensionară. Medicul, în vârstă de 70 de ani, are în evidență 3.500 de pacienți din trei sate din raionul Căușeni.
Vasile Filimon (dreapta) este unul dintre cei aproape 500 de medici de familie din R. Moldova de vârstă pensionară. Medicul, în vârstă de 70 de ani, are în evidență 3.500 de pacienți din trei sate din raionul Căușeni.

20% din cei circa 12.600 de medici care activează în sistemul de sănătate și 13% din cei aproape 24.000 de asistenți medicali sunt de vârstă pensionară, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătății, din 2022. În unele raioane lipsesc cu desăvârșire anumiți specialiști.

Pentru a redresa criza de cadre medicale, Ministerul Sănătății vrea să oblige medicii rezidenți să lucreze 5 ani acolo unde sunt repartizați după absolvire, și nu 3 ani ca în prezent. Proiectul a ajuns pe masa Guvernului, care urmează să-l examineze și să-l aprobe pe 5 iunie. Pentru a fi mai convingător, ministerul a dat o și o serie de statistici alarmante.

Potrivit acestor date, sistemul duce o lipsă acută de medici de familie. În anul 2022, în R. Moldova activau 1.536 de medici de familie cu vârsta medie de peste 50 ani și mai era nevoie de încă 170 de specialiști.

Medicii de familie au la evidență între 3.000 și 6.000 de persoane, pe când norma ar trebui să fie de circa 2.000. În R. Moldova, la 10.000 de locuitori le revin cinci medici de familie, comparativ cu opt în Uniunea Europeană.

PRIVEȘTE REPORTAJUL VIDEO din satul Capaclia din raionul Cantemir unde nu a fost niciodată medic de familie. Doctorul Maia Putregai vine aici din localitatea vecină, Cociulia, o dată pe săptămână, iar uneori - o dată la două săptămâni.

Satul în care medicul vine o dată pe săptămână
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00

Rata de asigurare cu medici de familie în municipiile Chișinău și Bălți reprezintă 6,1 și, respectiv, 4,5 la 10.000 locuitori. Cei mai mici indicatori sunt în raioanele Fălești și Cantemir - 2,4 la 10.000 locuitori; Sângerei și Ungheni - 2,8; Hâncești, Șoldănești, Leova și Vulcănești – câte 2,9.

Unde lipsesc medici specialiști

De asemenea, lipsesc specialiști ca: anesteziologi (115), radiologi (61), interniști (50), pediatri (41), cardiologi (38), urgentiști (31)..

În multe spitale raionale nu există niciun medic cardiolog: Anenii Noi, Briceni, Nisporeni, Ungheni, Basarabeasca, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Taraclia, Vulcănești, Criuleni, Dubăsari, Glodeni.

Neonatologi lipsesc la Briceni, Râșcani, Fălești, Călărași, Leova, Taraclia, Anenii Noi, Glodeni, Șoldănești, Telenești, Ungheni, Criuleni, Ocnița.

Neonatolog la 76 de ani: „Acum este ușor de lucrat, rău că eu am îmbătrânit”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00

Anesteziologi-reanimatologi nu sunt la Dondușeni, Ocnița, Strășeni, Șoldănești, Basarabeasca, Taraclia.

Oncologi lipsesc la Briceni, Drochia, Ocnița, Soroca, Călărași, Căușeni, Criuleni, Nisporeni, Orhei, Șoldănești, Telenești, Basarabeasca, Cantemir, Taraclia.

Ortopezi-traumatologi: la Dondușeni, Ocnița, Strășeni, Șoldănești, Basarabeasca, Cantemir, Taraclia.

Medici legiști: la Briceni, Ocnița, Dondușeni, Șoldănești, Sângerei, Ungheni, Telenești, Căușeni, Călărași, Criuleni, Fălești, Ceadâr-Lunga, Taraclia, Vulcănești.

În unele spitale raionale e un deficit de 30% de medici de diferite specialități.

Nu ajung nici asistenți medicali. Peste 1.000 de funcții sunt vacante, dintre care 722 (76%) – în spitalele republicane și municipale.

Studiile arată că aproape 90% din decesele din R. Moldova sunt cauzate de boli netransmisibile (cardiovasculare, oncologice, respiratorii cronice, diabet zaharat), maladii care sunt tratate tocmai de specialiștii care sunt la mare căutare.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG