Linkuri accesibilitate

Tot mai mulți moldoveni fumează, consumă alcool și sunt supraponderali


Numărul celor care nu consumă alcool deloc este în scădere
Numărul celor care nu consumă alcool deloc este în scădere

O mare parte dintre cetățenii din R. Moldova mănâncă nesănătos, nu fac suficientă mișcare, consumă alcool și fumează, arată datele celui mai recent studiu național privind bolile netransmisibile.  

Toți acești factori pot duce la dezvoltarea maladiilor cardiovasculare, oncologice, respiratorii cronice, a diabetului zaharat și a tulburărilor mintale, responsabile de aproximativ 88% din decesele înregistrate în R. Moldova. Totodată, peste 90% din persoanele decedate din cauza Covid-19 aveau comorbidități cronice.

Studiul a fost realizat de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății, cu suportul financiar al Băncii Mondiale în anul 2021, pe un eșantion de 5.760 de persoane, la o distanță de 8 ani de la primul sondaj de acest fel din R. Moldova.

Fumatul

Cercetarea a scos în evidență o tendință de creștere a consumului de tutun și a produselor conexe. Astfel, dacă în anul 2013 fumau 24% din respondenți, în procentul acestora a crescut până la aproape 30%.

Numărul bărbaților fumători a crescut cu 9 puncte procentuale, până la 52%, iar a femeilor – cu 2 puncte procentuale, până 7,7%.

Cei mai mulți fumători sunt în grupul de vârstă 30-44 de ani, urmat de cel de 18-29 de ani și de persoanele de peste 45 de ani.

Consumul de alcool

Este în creștere și consumul de alcool. Dacă în anul 2013 au declarat că beau alcool 62% din respondenți, 59% dintre care erau din mediul urban, atunci în 2021 numărul acestora a fost de 63%, dintre care 68% - din mediul urban.

Pe de altă parte, s-a redus consumul abuziv de alcool, care este definit de autorii studiului drept „șase sau mai multe băuturi la ocazie, în ultimele 30 de zile”. Dacă în anul 2013 fiecare a cincea persoană intervievată a recunoscut că face abuz de alcool, în 2021 fiecare a opta a declarat același lucru.

În același timp, este în scădere numărul celor care nu consumă alcool deloc, de la 14% în 2013 până la 5,7% în 2021.

Totodată, moldovenii consumă mai mult alcool neînregistrat.

Obezitatea

Șapte din 10 bărbați și cinci din 10 femei sunt supraponderali. Numărul persoanelor cu indicele de masă corporală ridicat, 30 și mai mare, s-a menținut la același nivel, de circa 23%, în timp ce numărul celor la limita obezității (cu indicele între 25 și 30) a crescut cu 8 puncte procentuale, până la 64%.

În același timp, numărul cazurilor de diabet a crescut de la 5,4% la 6,3%.

Consumul de fructe și legume

Studiul arată că două treimi din populație nu consumă cele cinci porții de legume și fructe necesare zilnic. Dacă în 2013 asta au declarat circa 67% din respondenți, în 2021 – circa 63%.

Activitatea fizică

Una din 10 persoane face insuficientă activitate fizică, adică mai puțin de 150 de minute pe săptămână. În 2013, 10% din respondenți au declarat că nu fac sport suficient, iar în 2021 – cu un punct procent mai puțin.

Totodată, studiul relevă o tendință de creștere a numărului de minute petrecute în activități sedentare pe zi, fiind o creștere de la 174 la sută în anul 2013 la 216 în 2021.

Pensionarul antrenor de sambo
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00

Sănătatea orală

În 2021, specialiștii au introdus în studiu câțiva indicatori noi, printre care sănătatea orală și sănătatea mintală.

Astfel, în timpul sondajului realizat acum doi ani, 81 la sută din bărbați și 91% din femei au spus că se spală pe dinți de cel puțin o dată pe zi.

De asemenea, trei din 10 persoane intervievate au declarat că se spală pe dinți de două ori pe zi.

Sănătatea mintală

Una din 10 persoane participante la studiu au raportat simptome depresive, numărul femeilor care au avut astfel de experiențe fiind de două ori mai mare decât cel al bărbaților. În același timp, doar 2% din persoanele intervievate au fost diagnosticate cu depresie.

În mediul rural, 11% din respondenți au declarat că au avut în ultima perioadă simptome de depresie, dintre care doar 3 la sută au primit un diagnostic.

În mediul urban, cinci din 10 persoane au declarat că s-au confruntat cu simptome de depresie și doar 0,6 la sută dintre ei au fost diagnosticați în ultima perioadă.

Screening-ul pentru cancerul de col uterin

Studiul arată că 72% din femeile cu vârsta cuprinsă între 30-49 de ani au făcut, cel puțin o dată, un test de screening de col uterin, cele mai multe dintre ele fiind din mediul rural.

Totodată, specialiștii spun că riscul pentru bolile cardiovasculare în următorii 10 ani a scăzut de la 23% la 12 la sută.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG