Linkuri accesibilitate

Polița medicală s-a scumpit de trei ori, însă cei care o vor cumpăra în primele luni vor beneficia de facilități


Ultima majorare a costului poliței de asigurare a fost efectuată în anul 2014.  
Ultima majorare a costului poliței de asigurare a fost efectuată în anul 2014.  

Polița de asigurare medicală va costa, începând cu anul viitor, 12.636 de lei, iar cei care o vor procura în primele trei luni ale anului vor avea și facilități. În schimb, angajații vor contribui în continuare cu 9% din salariu pentru asigurarea medicală.

La modul practic, nimeni nu va achita peste 12 mii de lei, dacă o vor procura în primele 3 luni ale anului, adică până la data de 31 martie 2023, precizează autoritățile din sănătate, care speră să combată în acest mod evaziunea fiscală, întrucât o bună parte dintre cetățeni își procură polița medicală abia când au nevoie de o operație costisitoare, mai spun aceștia.

Astfel, agricultorii, care vor cumpăra asigurarea medicală până la 31 martie, vor achita 1.014 lei în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori.

Cei care au afaceri în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor, vor achita pentru poliță 1.622 de lei.

Persoanele care desfășoară alte activități economice vor plăti pentru polița de asigurare medicală 2.028 de lei, iar cele din domeniul justiției și avocaturii - 4.056 de lei.

Peste un milion 600 de oameni nu vor achita polița de asigurare: persoanele cu dizabilități, pensionarii, copiii, studenții, elevii, șomerii înregistrați oficial și gravidele, pentru care Guvernul va transfera din bugetul de stat 6,847 miliarde de lei.

Alte 800 de mii de persoane sunt salariați, iar peste 60 de mii de oameni își procură polița medicală în mod individual.

În anul 2023, în fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală se prevăd atât venituri, cât şi cheltuieli de circa 14,139 de miliarde de lei, cu 15 la sută mai mult, în comparaţie cu 2022.

Noile modificări au fost aprobate de Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), care a examinat proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023.

Ultima majorare a costului poliței de asigurare a fost efectuată în anul 2014.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG