Linkuri accesibilitate

A crescut numărul cazurilor de gripă, pneumonii și alte infecții respiratorii acute la copii


Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco” din Chișinău.
Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco” din Chișinău.

Săptămâna trecută, spitalele de copii din Chișinău au fost supraaglomerate, autoritățile din sănătate suplinind numărul paturilor pentru toate instituțiile medicale unde sunt internați copiii. S-au înregistrat cazuri de pneumonie, gripă, bronșiolite, inclusiv insuficiență respiratorie acută.

Potrivit șefului Direcției municipale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, autoritățile au suplinit numărul de paturi pentru copii la Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1, la Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco” și la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii.

„Ne-am adresat la Ministerul Sănătății pentru a reprofila anumite secții somatice din cadrul Institutului Mamei și Copilului pentru pacienții cu pneumonii și infecții respiratorii. Acum, presiunea nu este cea de săptămâna trecută, dar urmărim situația”, a declarat Gîlca, la ședința săptămânală a serviciilor primăriei.

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, săptămâna trecută s-au adresat 35 de copii cu simptome de gripă, iar 23 dintre ei au fost internați.

„Acum avem 120 de copii în spital. Cei mici, îndeosebi, sunt cu viroze și cu pneumonii. Cei mai mari sunt cu gripă și cu infecții respiratorii, dar avem și scarlatină, și varicelă, și boală diareică acută. De vreo 2-3 săptămâni este această creștere. Avem un copil de o lună cu Covid-19, un copil de două luni cu gripă, cu infecții respiratorii sunt cei de la 2 ani”, a precizat pentru Radio Europa Liberă, Ludmila Bîrca, directoarea instituției.

Specialiștii recomandă părinților să se adreseze medicului de familie la primele simptome de boală ale copilului și să nu practice automedicația. De asemenea, medicii îi îndeamnă să-și vaccineze copiii împotriva gripei și a infecției Sars-Cov-2.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG