Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătății propune un termen de repartizare obligatorie mai mare, dar și beneficii noi pentru tinerii medici


Elena Mihailov (dreapta) este medic de familie în satul Scoreni, raionul Strășeni, de aproape 3 ani, acolo unde a fost repartizată după absolvire de ministerul Sănătății
Elena Mihailov (dreapta) este medic de familie în satul Scoreni, raionul Strășeni, de aproape 3 ani, acolo unde a fost repartizată după absolvire de ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății vrea să mărească de la trei la cinci ani perioada de repartizare obligatorie a absolvenților universității de medicină care au învățat la buget, se arată într-un amendament legislativ publicat spre consultații publice până pe 8 martie.

Proiectul de amendare a legii ocrotirii sănătății lasă însă neschimbată perioada repartizării obligatorii de trei ani pentru absolvenții de colegii medicale.

Pentru ambele categorii de absolvenți, adică medici, farmaciști, specialiști cu studii superioare de licență în medicină, dar și asistenți medicali, amendamentele prevăd facilități noi, inclusiv bani pentru a face naveta la locul de muncă oferit în urma repartizării obligatorii.

Ministerul Sănătății a spus Europei Libere că actualmente există 700 de medici și 1.800 de asistenți medicali care fac naveta pentru a ajunge la muncă în instituțiile medicale publice aflate în altă localitate decât cea de domiciliu.

Amendamentul nou prevede că acoperirea cheltuielilor pentru navetă (deplasare tur retur de la domiciliul la locul de muncă) din contul bugetului de stat se va face prin intermediul angajatorului.

În răspunsul dat de ministerul Sănătății Europei Libere, nu se precizează însă dacă statul va acoperi parțial sau integral cheltuielile de transport și cum anume vor fi acestea calculate.

Te-ar putea interesa și: Câți medici fac naveta pentru a ajunge la muncă și câți bani le va restitui statul pentru transport

Beneficiile actuale pentru bugetari, disponibile și pentru cei care și-au făcut studiile în străinătate

Absolvenții universității și colegiilor de medicină care au învățat la buget, dar și la contract beneficiază deja de mai multe facilități la angajarea în câmpul muncii în baza repartizării în instituții medicale publice din orașe și sate, inclusiv din componența municipiilor Chișinău și Bălți.

Proiectul de lege nou propune ca aceste beneficii să fie extinse și pentru cei care și-au făcut studiile în străinătate, dacă acceptă un loc de muncă prin repartizare de stat. Beneficiile includ:

  • indemnizație în primii 5 ani de activitate de la repartizare în valoare de 120 de mii de lei (absolvenții universității de medicină).
  • indemnizație în primii 3 ani de activitate de la repartizare în valoare de 96 de mii de lei (absolvenții colegiilor de medicină). Anterior absolvenții primeau suma integral după 6 luni de activitate.
  • compensație lunară a costului la energia electrică şi compensație anuală a costului unui metru cub de lemne şi al unei tone de cărbuni, inclusiv în cazul încălzirii cu gaze;
  • compensație a cheltuielilor pentru închirierea locuinței;
  • locuință gratuită acordată de autoritatea administrației publice locale.

Pentru a intra în vigoare, modificările la Legea ocrotirii sănătății mai trebuie să treacă prin guvern și parlament și să fie promulgate de șefa statului.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG