Linkuri accesibilitate

Câți medici fac naveta pentru a ajunge la muncă și câți bani le va restitui statul pentru transport


Boris Galațan este medic ginecolog-obstetrician la Institutul Mamei și Copilului. Acesta face naveta de șase ori pe lună de la Chișinău la Soroca, unde este ginecolog la spitalul raional de peste 2 ani.
Boris Galațan este medic ginecolog-obstetrician la Institutul Mamei și Copilului. Acesta face naveta de șase ori pe lună de la Chișinău la Soroca, unde este ginecolog la spitalul raional de peste 2 ani.

Începând cu acest an, autoritățile vor acoperi cheltuielile de transport pentru lucrătorii medicali care merg la serviciu într-o altă localitate decât cea în care își au domiciliul. În 2024, din bugetul de stat vor fi alocate 12,3 milioane de lei pentru 2.500 de persoane.

Într-un răspuns oferit Europei Libere, Ministerul Sănătății a precizat că este vorba despre 700 de medici și 1.800 de asistenți medicali care fac naveta pentru a ajunge la muncă. Autoritatea nu ne-a spus, însă, dacă statul va acoperi parțial sau integral cheltuielile de transport și cum anume vor fi acestea calculate.

„Sumele nu sunt definitivate, deoarece pot interveni schimbări. În acest moment, proiectul hotărârii de Guvern este la etapa de avizare”, se arată în răspuns. Proiectul nu a fost încă publicat pentru consultări publice.

Ministerul Finanțelor ne-a declarat că „în conformitate cu solicitările și estimările efectuate de Ministerul Sănătății”, în bugetul de stat pentru anul 2024 au fost alocate 12,3 milioane de lei în vederea compensării cheltuielilor pe care le suportă cadrele medicale.

Europa Liberă a scris, anterior, despre lucrătorii medicali care fac naveta din Chișinău la Orhei sau în raioanele învecinate. Este vorba despre 20 de doctori și 35 de asistenți medicali, care plătesc din salariile lor transportul public sau combustibilul pentru a ajunge la muncă.

Vice-directoarea medicală a Spitalului raional Orhei, Elena Palanciuc, menționa atunci că navetiștii sunt „un colac de salvare” pentru instituție, întrucât, fără ei, ar avea un mare deficit de cadre. Vice-directoarea mai spunea că Ministerul Sănătății i-a cerut, încă în 2022, date privind câți angajați ai spitalului fac naveta și câți kilometri parcurge fiecare.

Zeci de medici și asistenți fac naveta la Orhei din bani proprii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00

Și Boris Galațan, care este medic ginecolog-obstetrician la Institutul Mamei și Copilului, face naveta de șase ori pe lună de la Chișinău la Soroca, unde este ginecolog la spitalul raional de peste 2 ani. Doctorul face drumul dus-întors cu mașina proprie, cheltuielile pentru combustibil ajungând la o treime din salariul pe care-l ridică la Soroca. El și-ar dori ca statul să îi acopere măcar o parte din cheltuielile pentru transport.

Medicul care face naveta Chișinău – Soroca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00

De asemenea, Europa Liberă a scris despre medicul de familie Elena Mihailov, care face naveta zilnic de la Chișinău în satul Scoreni, raionul Strășeni. Elena a fost repartizată acolo după rezidențiat și spune că n-ar vrea să-și abandoneze pacienții din sat după cei 3 ani de activitate obligatorii, dar pentru asta, și-ar dori să primească un salariu decent.

Medic de familie la sat: „Suntem tineri, vrem să lucrăm, dar păcat că ne plângem pe lipsa de bani”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG