Linkuri accesibilitate

Un an de la reforma spitalelor raionale: între „avem cu ce ne lăuda” și „nu s-a schimbat nimic”


Ministra Sănătății, Ala Nemerenco (în față, a doua din stânga), la evenimentul de inaugurare a unei stații de producere a oxigenului medical la Spitalul Raional Cimișlia, 19 decembrie 2023.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco (în față, a doua din stânga), la evenimentul de inaugurare a unei stații de producere a oxigenului medical la Spitalul Raional Cimișlia, 19 decembrie 2023.

La un an de la startul unei reforme a spitalelor raionale, mai mulți directori spun că spitalele lor au fost dotate cu echipamente noi, au fost ajutate să facă reparații și au reușit chiar să întoarcă unele datorii. Dar Europa Liberă a mai aflat că în unele raioane reforma are întârzieri.  

Reforma a urmărit un rol mai mare pentru ministerul Sănătății în gestionarea spitalelor raionale. Acestea erau controlate de consiliile raionale, care aveau statut juridic de fondatoare ale spitalelor. Dar ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a insistat că statutul de fondator trebuie să revină ministerului, pentru a putea lua direct decizii despre dotarea și modernizarea spitalelor, evitând intermediarul, adică autoritățile publice locale.

Schimbări în acte și în faptă

„Datorită fondatorului nou, am putut ieși din datoriile moștenite de la fostul manager și am îmbunătățit starea tehnico-materială a instituției”, a spus Europei Libere, Elvira Stati, vice-directoarea spitalului raional Ungheni.

Ea mai spune că, imediat după startul reformei, conducerea spitalului a fost invitată la minister pentru a spune care sunt „cele mai stringente” nevoi. Pentru Stati, acesta a fost momentul când a realizat că schimbarea are loc. „În trecut, nu am văzut implicarea vechiului fondator deloc. Acum avem cu ce ne lăuda”, spune vice-directoarea.

Spitalul raional Ungheni are acum un cazan termic nou, un bloc alimentar (bucătărie/cantină) renovat, două stații de oxigen, echipamente pentru unitatea primiri urgente (UPU), pentru secția pediatrie, ginecologie, laborator și secția transfuzie a sângelui. Medicilor li s-au oferit cursuri de perfecționare.

Investiții s-au făcut și la spitalul raional Fălești. Directorul Iurie Osoianu spune că, pe lângă dispozitivele medicale noi primite, a fost finanțată reparația secției terapie intensivă, blocului alimentar și amenajarea teritoriului din jurul spitalului.

„Situația s-a îmbunătățit foarte mult”, spune și Artur Covaci, managerul spitalului raional Taraclia. În ultimul an, s-au făcut renovări în valoare de 2 milioane de lei, iar spitalul a primit echipamente medicale și alte utilaje tehnice (computere).

La spitalul raional Cimișlia, s-au făcut investiții de 4 milioane de lei. „Am primit foarte multe utilaje medicale pentru diferite secții, au fost finanțate foarte multe proiecte”, a spune directorul Vitalie Gorodnițchi.

Avans neuniform al reformei

Dar reforma nu a avansat peste tot la fel. În unele raioane, schimbarea fondatorului spitalelor în acte nu s-a produs încă, deși reforma a adus deja efecte practice la spitale, inclusiv prin investiți și modernizare.

Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni
Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni

În timp ce noul președinte al raionului Ungheni, Dionisie Ternovschi, a declarat Europei Libere că, la Ungheni, schimbarea s-a făcut și în acte, președinții raioanelor Fălești și Glodeni au spus că în aceste raioane schimbarea fondatorului spitalelor raionale întârzie.

„Nu am avut discuții cu ministerul Sănătății deloc”, a spus Ion Cojocari, președintele raionului Glodeni. În discuția cu Europa Liberă, el a sugerat că autoritățile publice centrale și locale nu au putut colabora, inclusiv la efectuarea unei inventarieri a bunurilor spitalului înainte de schimbarea fondatorului.

„Trebuia să se constituie consiliul de administrație din care să facă parte și un reprezentant al administrației publice locale. Practic ceea ce i-a interesat pe ei (ministerul Sănătății n.r.) a fost să schimbe fondatorul”, a spus Cojocari.

„Din punct de vedere juridic, nu s-a schimbat nimic, a spus Europei Libere și președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntîna.

Ce are reforma spitalelor cu politica

La Ungheni, partidul de guvernământ PAS are o prezență solidă, inclusiv prin președintele de raion actual Dionisie Ternovschi, proaspăt ales în funcție în urma recentului scrutin local,

Dar la Glodeni și Fălești, Cojocari și și Fântână reprezintă forțe politice rivale cu actualul partid de guvernământ PAS. Cojocari a fost apropiat în trecut Partidului Democrat, iar la alegerile locale din noiembrie curent s-a afiliat Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei al fostului premier Ion Chicu. Fîntîna reprezintă Partidul Socialiștilor.

Ambii președinți de raion s-au opus reformei spitalelor raionale cu un an în urmă, la îndemnul socialiștilor.

Nu există date care ar stabili vreo corelație între viteza cu care face ministerul Sănătății reforma și culoarea politică a autorităților locale din raioanele vizate de reformă. Dar situația de la Fălești și Glodeni sugerează ce impedimente poate întâmpina reforma.

Chiar și în raioane unde cooperarea a scârțâit, iar fondatorul spitalului raional nu a fost neapărat schimbat în acte, ministerul Sănătății a reușit să schimbe directorii de spital, instalând, este drept, doar directori interimari. Actualmente, 12 spitale raionale sunt conduse de directori interimari, iar ministerul Sănătății abia urmează să organizeze concursuri pentru aceste funcții, așa cum promitea într-un regulament nou.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG