Auditul a fost efectuat în luna octombrie 2023 și se referă la activitatea instituției pentru anul 2021 și pentru primele șase luni ale anului 2023.
Auditorii au constatat că spitalul nu a înregistrat trei clădiri în Registrul bunurilor imobile și nu a trecut în evidența contabilă alte opt, în valoare de 271.000 de lei. Un alt imobil, în valoare de 43.900 de lei, este în evidență, în timp ce drepturile de proprietate le deține un agent economic.
În total, auditul a descoperit neconformități pentru 18 bunuri imobile ale spitalului, în valoare de 6,2 milioane de lei.
- Te-ar putea interesa și: Un dispozitiv medical costisitor s-a defectat la nici jumătate de an de exploatare
Din cele 37 clădiri deținute de instituție, 15 sunt nefuncționale. Toate 15 sunt de pe teritoriul clinicii de tuberculoză din satul Vorniceni, raionul Strășeni. Pentru 13 clădiri neutilizate continuă să se calculeze uzura, care în perioada auditată a constituit 205.000 lei. Auditorii spun că aceste cheltuieli influențează direct formarea costului serviciilor medicale.
Utilaje medicale noi, dar neutilizate
Auditul a scos la iveală și faptul că instituția deține în gestiune utilaje medicale, în valoare de 1,2 milioane de lei, care nu sunt folosite pentru serviciile medicale. În același timp, instituția calculează uzura acestor utilaje pe care le trece la cheltuieli.
De exemplu, spitalul are un frigider (în valoare 214.900 lei), dar nu-l folosește. Conform evidenței contabile, acesta a fost pus în funcțiune în 2012, fiindu-i calculată uzura. Institutul mai deține două ventilatoare (194.800 lei) și trei aparate de terapie intensivă repartizate spre utilizare în anul 2022, care sunt păstrate în cutii.
Uzura calculată pentru aceste dispozitive medicale este de 152.000 de lei. De asemenea, auditorii nu au găsit acte care să arate că era nevoie de aceste utilaje.
Întrebată cine duce evidența acestor utilaje, secretara de stat adjunctă a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a declarat că procesul de repartizare a dispozitivelor medicale este gestionat atât de minister, cât și de instituțiile medicale, iar după distribuire, de ele răspunde instituția căreia i s-au atribuit.
Salarii pentru persoane care nu munceau și sporuri neîntemeiate
Auditul a mai constatat că 34 de angajați ai instituției au primit 52 de plăți salariale, în sumă de 47.100 lei, în timp ce se aflau în afara țării. Totuși, pe parcursul misiunii de audit, spitalul a inițiat procedura de returnare a banilor.
De asemenea, în timpul pandemiei de Covid-19, nouă angajați ai instituției au primit 20 de adaosuri salariale, în sumă de 110.000 de lei, fără să existe ordine semnate de conducători. Sporurile au fost achitate și fără să fie documentată evaluarea performanțelor profesionale prin procese verbale. Unei angajate i-au fost achitate neîntemeiat plăți salariale în sumă de peste 19.000 de lei.
Directoarea Institutului de Ftiziopneumologie, Doina Rusu, a explicat la Curtea de Conturi că au fost organizate ședințe „cu persoanele responsabile din spital, ca astfel de situații să nu se mai repete” și „au fost luate măsuri disciplinare” față de persoanele care au gestionat tabelele de pontaj și cele care au lipsit de la locul de muncă.