Linkuri accesibilitate

Singurul aparat performant de radioterapie de la Oncologie s-a stricat de 38 de ori în nouă luni


Acceleratorul liniar VitalBeam a ajuns la Institutul Oncologic în iunie 2021, după o perioadă de așteptare de 2 ani, și a fost pus în funcțiune în februarie 2022.
Acceleratorul liniar VitalBeam a ajuns la Institutul Oncologic în iunie 2021, după o perioadă de așteptare de 2 ani, și a fost pus în funcțiune în februarie 2022.

Acceleratorul liniar VitalBeam instalat la Institutul Oncologic în februarie 2022 s-a defectat de atunci de 38 de ori, iar jumătate dintre pacienții programați pentru radioterapie (1.003 din 2.192 de persoane) nu au putut beneficia de procedură sau au fost reprogramați.

Informația a fost prezentată la Curtea de Conturi, în timpul examinării auditului performanței realizării planului de acțiuni al Programului național de control al cancerului.

În timpul ședinței, directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga, a explicat că unele defecțiuni au fost cauzate de echipamentele adiacente și de penele de curent. El a adăugat că va face o solicitare către compania care oferă mentenanța aparatului, pentru a recupera timpul pierdut al pacienților.

„Suntem permanent în discuții cu inginerii de la Agenția Internațională de Energie Atomică și cu fizicieni americani, care ne-au spus că este un lucru comun ca echipamentele nou instalate să se deterioreze des, pentru că are loc procesul de stabilizare. Sperăm că aceste incidente nu se vor mai repeta. În ultimele două luni, nu am avut probleme cu acest echipament”, a precizat directorul Institutului Oncologic.

Managerul a mai spus că în spital a fost instalat un generator electric, pentru ca aparatul să nu se defecteze în cazul unor noi pene de curent.

Acceleratorul liniar VitalBeam a ajuns la Institutul Oncologic în iunie 2021, după o perioadă de așteptare de 2 ani, și a fost pus în funcțiune în februarie 2022. Acesta a costat 1,2 milioane de euro, dintre care 500.000 de euro au fost alocați din bugetul de stat. Aparatul a fost adus din Elveția, în cadrul unui proiect inițiat de Institutul Oncologic cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Echipamentul deservește 35-40 de pacienți pe zi, potrivit auditului Curții de Conturi, deși, atunci când a fost dat în exploatare, s-a anunțat despre 60 de pacienți, iar într-un comunicat al Ministerului Sănătății din 25 noiembrie - de 70 de pacienți pe zi.

În anul 2019, singurul aparat de radioterapie existent atunci, vechi de 10 ani, nu a funcționat timp de aproape patru luni. Pacienții care urmau să facă radioterapie erau trimiși la proceduri de terapie cobalt - o tehnică medicală depășită care are efecte secundare severe pentru sănătate.

În total, instituția are trei aparate de radioterapie și un aparat de branhiterapie. Ministerul Sănătății a anunțat recent printr-un comunicat de presă că este în proces de procurare a unui alt accelerator performant, care ar costa 4 milioane de euro, și că a identificat partenerii care să ajute la achiziționarea echipamentului.

În R. Moldova, cancerul este a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare. În anul 2020, aproape 6.000 de persoane au murit din cauza acestei maladii. În același an, în evidența medicilor erau aproximativ 60.000 de persoane cu maladii oncologice, dintre care peste 8.000 fiind depistate pentru prima dată.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG