Linkuri accesibilitate

Anglia primeşte în sfârşit copii refugiați din Calais


Un prim autocar cu 14 copii a ajuns astăzi in Anglia din asa-numita „Junglă” din Calais, un lagăr de refugiați asiatici si africani la intrarea in tunelul feroviar de sub Canalul Mânecii care leagă Franța de Marea Britanie.

Franța doreste sa inchidă până la sfârsitul anului acel lagăr, in care au avut deja loc multe violențe, atât intre refugiați si poliție, cât si intre grupurile etnice de refugiați reprezentate acolo.

Cei 14 adolescenți, cu toții sub 18 ani, care aveau dreptul de a intra in Anglia in cadrul legislației privind reunificarea familială, au ajuns deja la Londra, unde erau asteptați de membri ai familiilor lor.

Londra a fost foarte criticată pentru faptul că nu făcea nimic pentru a usura soarta acelor minori, ale căror familii se află legal in Marea Britanie, si care erau blocați in condiții materiale extrem de dificile in lagărul din Calais, in Franța, unde sunt ingrămădiți in mizerie circa 10.000 de refugiați, desi cifra reală nu e cunoscută de nimeni.

Sub presiunea organizațiilor umanitare, a liderilor comunităților religioase, dar si a guvernului francez, in condițiile in care Anglia trebuie să-si negocieze iesirea din UE (Brexit), Londra a cedat in cele din urmă, acceptând să primească un număr de copii care au deja familie pe teritoriu britanic.

A fost nevoie până si de intervenția fostului arhiepiscop anglican de Canterbury Rowan Williams, care a spus că primirea acestor copii este „inceputul unei speranțe că țara se va mobiliza pentru a salva acele suflete.”

Majoritatea refugiaților din Calais care incearcă să ajungă in Marea Britanie provin din Siria, Irak si Afganistan.

Pentru Franța, preluarea unui mic număr de copii de către Marea Britanie nu va usura foarte mult povara. Inchiderea lagărului de la Calais va insemna oricum că va trebui găsită o soluție pentru cazarea celor 8.000 - 10.000 de refugiați de acolo, dintre care o parte insemnată sunt minori, mulți fără acte.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG