Directorul interimar al Operei Semper din Dresda, Wolfgang Rothe, a lansat luni un apel către locuitării capitalei landului estic Saxonia de a da dovadă de spirit civic şi să respingă agitaţia susţinătorilor mişcării care-şi spune „Patrioţi Europeni contra islamizării Apusului” (cunoscută sub acronimul Pegida). Totodată, i-a chemat pe locuitorii oraşului să participe la demonstraţia contra xenofobiei şi rasismului care s-a desfăşurat luni sub motto-ul: „Dresda, arată-te!”
Într-un interviu (acordat postului de radio DLF), directorul Operei a descris cum au fost atacaţi, înjuraţi şi scuipaţi angajaţii acestei instituţii de către manifestanţi Pegida. El a mai spus că nu se poate ca această minoritate zgomotoasă să domine de doi ani oraşul.
În acelaşi timp, a subliniat că majoritatea locuitorilor se simt jenaţi de ce se întîmplă de doi ani în fiecare săptămînă în oraşul lor. În acest context el a amintit de incidentele din 3 octombrie, ziua naţională a Germaniei. Atunci, cancelara Merkel, preşedintele Gauck şi alţi politicieni au fost huiduiţi şi înjuraţi de masa înfierbîntată a susţinătorilor Pegida, a organizaţiei radicale de dreapta Mişcarea Identitară şi a formaţiunii supra-naţionale care-şi spune Fortăreaţa Europa, înfiinţată de activista anti-musulmană Tatjana Festerling.
La un miting al grupării Fortăreaţa Europa, din 3 octombrie, au participat şi doi extremişti bulgari, Zdravko Velev şi Petar Nizamov.
Cei doi reprezintă grupuri paramilitare radicale de dreapta, care şi-au propus să salveze Europa, de ceea ce ei au descris ca o invazie a teroriştilor musulmani. Cuvîntările celor care au vorbit la această manifestaţie la care s-a cerut o „Europă a patriilor” au fost însoţite scandarea unor lozinci anti-americane şi anti-Nato.
Agresivitatea xenofobă a participanţilor s-a exteriorizat şi prin repetarea sloganulului: „Abschieben!” - „Deportaţi-i!” (Adică, pe refugiaţi.)
Într-o atmosferă la fel de înfierbîntată s-a desfăşurat, duminică la Dresda, şi aniversarea a doi ani de existenţă a mişcării Pegida. În faţa a mii de oameni s-au ţinut cuvîntări incitante, în care vorbitorii şi-au expus ideile radicale. În vizorul celor care s-au perindat în faţa microfonului instalat pe o tribună, s-au aflat migranţii, străinii, sistemul democratic, Uniunea Europeană, politicienii şi mass-media considerată mincinoasă. Unul dintre vorbitori, Götz Kubitschek, editorul revistei naţionalist-conservatoare „Sezession” (în care au apărut şi texte semnate de autori originari din România, respectiv un număr special dedicat lui Mircea Eliade), l-a atacat extrem de dur pe un cunoscut jurnalist care lucrase pentru revista „Stern”.
Acesta „reprezintă”, spunea Kubitschek, aplaudat de mulţimea încinsă, „moaca [...] presei liberale de stînga din RFG”.
Pegida a devenit o problemă politică majoră ca de-altfel şi partidul care-şi spune Alternativa pentru Germania (AfD). Existenţa acestor mişcări - nu numai în Germania – reprezintă o ameninţare reală a ceea ce se înţelege prin societare deschisă ca un garant al libertăţilor civice şi politice.