Linkuri accesibilitate

Aniversări: Henri Mathias Berthelot în Moldova anului 1916


Generalul Berthelot
Generalul Berthelot

Generalul Berthelot a fost unul dintre actorii importanți ai Marii Uniri de la 1 decembrie.

În urmă cu un secol, la mijlocul lunii octombrie, sosea la Iași generalul Henri Mathias Berthelot, ca șef al Misiunii militare franceze. Era rezultatul eforturilor depuse de ambasadorul Franței în România, contele de Saint-Aulaire. După cum se știe, armata română intrase în război nepregătită, fusese obligată să se retragă, germanii ocupaseră Bucureștiul iar capitala se mutase la Iași. Berthelot trebuia să reorganizeze armata română și să pregăteacă rezistența în Moldova, în perspectiva unei foarte probabile ofensive germane.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

Misiunea franceză era formată din nu mai puțin de două mii de ofițeri și subofițeri. S-a reușit, într-adevăr, într-un timp scurt, reorganizarea armatei, iar Franța a contribuit și cu aducerea de armament modern, livrând, spre exemplu, 120 de avioane. Rezultatele s-au văzut: în 1917, înaintarea germanilor a fost oprită la Mărăști și Mărășești. Ieșirea Rusiei din război, ca urmare a instalării bolșevicilor la putere, a pus însă România într-o situație extrem de dificilă, care a condus la acceptarea, prin pacea de la Buftea, a unor condiții umilitoare. Misiunea militară franceză a fost obligată să părăsească România, dar a revenit în toamna lui 1918 iar generalul Berthelot a fost unul dintre actorii importanți ai Marii Uniri de la 1 decembrie.

O monografie dedicată lui Berthelot și acțiunii sale în România
O monografie dedicată lui Berthelot și acțiunii sale în România

Popularitatea lui Berthelot a fost, în epocă, imensă. A fost ales membru al Academiei Române, i s-a dat, în satul transilvănean Fărcădinu, o proprietate de 70 de hectare, cu teren agricol, livadă și pădure. Prin testament – generalul a murit în 1931 – Berthelot și-a lăsat bunurile Academiei Române. Satul unde își avea conacul și domeniul a primit numele său. În timpul regimului comunist, localitatea a fost botezată Unirea; a revenit la numele de General Berthelot în 2001. Conacul, transformat de comuniști în depozit agricol, a fost restaurat în 2010. Casa în care a locuit la Iași există și astăzi, dar ideea mai veche a înființării unui muzeu nu s-a materializat. Avem însă datoria să cinstim memoria acestui mare prieten al românilor, cu atât mai mult acum, când ne pregătim să celebrăm aniversarea unui veac de la Marea Unire.

Previous Next

XS
SM
MD
LG