Linkuri accesibilitate

„Unul din doisprezece” (Ziarul de Gardă)


Asociaţiile şi organizaţiile de binefacere asociate politicienilor devin deosebit de active în preajma alegerilor (anticorupție.md).

„Intruşii din alegerile prezidenţiale” este editorialul semnat pe tribuna.md de Igor Volniţchi. El observă că mai mulţi candidaţi „nu au nimic în comun cu politica adevărată şi cu interesele poporului”, dar au fost „împinși” în cursă ca să „rupă” o parte din voturile candidaţilor adevăraţi. Igor Volniţchi nu dă numele candidaţilor pe care îi consideră „intruşi”. El constată însă că aceştia ar putea influenţa rezultatele scrutinului „ei fiind elemente de manipulare şi dezbinare, un fel de arme de atac folosite împotriva competitorilor oneşti”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00
Link direct

Aceeaşi temă o abordează Val Butnaru în editorialul său - „Vocea a doua” – pe jurnal.md. el opinează că aproximativ 90% dintre candidaţii înscrişi în cursă nu ar avea „nicio şansă de a accede în turul doi”. Între aceștia, Val Butnaru îi nominalizează pe Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Ana Guţu, Valeriu Ghileţchi, Iurie Leancă. Val Butnaru spune că nu-şi poate explica cauza perseverenţei lor. „Oare ce forţe cosmice l-ar bântui pe un pretendent la fotoliul de preşedinte în timp ce este conştient că nu va lua măcar un procent din sufragii? Oare cui îi ţin ei isonul? A cui voce a doua sunt ei?” se întreabă Val Butnaru.

Ziarul de Gardă publică pe pagina web editorialul „Unul din doisprezece” semnat de Petru Grozavu. El observă că situ­a­ţia pe fron­tul elec­to­ral s-a mai lim­pe­zit în ulti­mele două săp­tămâni, însă ten­siu­nile nu au des­cres­cut, iar lucru­rile nu au deve­nit mai clare. „Mai mulţi din­tre can­di­daţi se dau drept ceea ce nu sunt şi, posi­bil, nu au fost vreo­dată, în spe­ranţa că vor fi luaţi „pe braţe”, ridi­caţi în slăvi şi ime­diat înco­ro­naţi”, notează editorialistul. Petru Grozavu consideră că pre­zi­denţi­a­lele ar fi o şansă de a „scur­ta” din calea spre UE şi de a schimba soarta Republicii Mol­dova. Pen­tru asta, Grozavu recomandă „să nu intrăm pe mâna celor doi spe­cu­lanţi ai pre­zi­denţi­a­le­lor, Lupu şi Dodon” şi optează pentru susţinerea candidatului unic al opoziţiei pro-europene, Maia Sandu.

Reporterii portalului anticoruptie.md publică o investigaţie - caritate „electorală” – în care constată că asociaţiile şi organizaţiile de binefacere asociate politicienilor devin deosebit de active în preajma alegerilor. „Politicienii-filantropi pompează în ele sume uriașe de bani”, ele nu sunt contabilizate de CEC, prin urmare, nimeni nu verifică proveniența acestor surse financiare, scrie sursa citată. Efectul electoral al diverselor campanii sociale ale acestor fundații de caritate este mare, susțin experții. Pe de altă parte, reprezentanții CEC afirmă că pentru astfel de cazuri nu există restricții legale, notează autorii articolului. Reporterii au analizat cele mai promovate inițitive ale organizațiilor satelit ale politicienilor și vă propun să aflați, bunăoară, cum folosește Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” resursele publice sau felul în care au transformat Ilan Șor și Renato Usatîi asociațiile lor pentru a-şi promova candidaţii înscrişi în cursa prezidenţială.

În prag de alegeri în Moldova s-ar activiza şi organele de drept, observă jurnalistul Ion Surdu, de la moldnova.eu. „O retrospectivă a celor mai răsunătoare percheziții anunțate de oamenii legii arată că acestea au loc în special în ani electorali”, notează reporterul. Ion Surdu trece în revistă dosarele penale de rezonanţă din ultimii patru ani, perioadă în care au avut loc mai multe scrutine electorale, precizează el. În mare parte anchetele penale iniţiate nu au finalitate deocamdată, se arată în articol.

Vitalie Vovc semnează pe deschide.md un editorial în care îndeamnă cetăţenii să iasă la vot. „A renunța astăzi la dreptul la vot, a refuza să votezi (…)este o abdicare şi o participare activă la ceea ce se cheamă astăzi „stat capturat”, susţine Vitalie Vovc. El încearcă să combată argumentele cel mai des invocate de cei care încurajează absenteismul. Una din concluziile sale e că „elitele politice au reușit, cu timpul, să șubrezească acei trei piloni pe care se ține un sistem democratic solid: procesul electoral propriu-zis, accesul la informație și sistemul educațional”. Pe final, Vitalie Vovc, afirmă că va vota la acest scrutin şi de fiecare dată când va avea posibilitate, „măcar și pentru a avea dreptul moral sǎ zic cǎ aleșii nu-și îndeplinesc mandatul acordat”, încheie el.

Portalul newsmaker.md publică reacţia ministerului de externe al nerecunoscutei republici nistrene la planul de federalizare a Republicii Moldova, iniţiativă promovată insistent de socialistul Igor Dodon, inclusiv în actuala campanie electorală. În reacţia Tiraspolului se menţionează, între altele, că „discuţiile despre modelul politic de reglementare a conflictului sunt premature” şi că „poziţia de bază a părţii transnistrene rămâne a fi divorţul civilizat cu Chişinău”, scrie sursa citată. Dodon crede însă într-o foarte probabilă reglementare politică a conflictului după scrutinele de pe ambele maluri ale Nistrului, se precizează în articol.

XS
SM
MD
LG