Linkuri accesibilitate

„Făuritori” dispăruţi


Mi se pare anormal să te joci cu destinele oamenilor şi după asta să-i abandonezi.

Mulţi făuritori de ţară energici şi inventivi au existat aici în ultimii 25 de ani. Unii aveau o vitalitate năucitoare, munceau zi şi noapte, ne bombardau cu sloganuri, apăreau în emisiuni televizate, cutreierau republica pentru a se întîlni cu oamenii şi făureau, făureau pînă la epuizare ţara noastră minunată.

Am remarcat însă un amănunt ciudat cu timpul. Unii dintre aceşti făuritori dispăreau la un moment dat, se retrăgeau într-un con de umbră şi cetăţenii nu mai ştiau nimic despre ei, ba chiar îi uitau cu desăvîrşire. Nu, nu moartea sau bolile îi făceau pe aceşti politicieni energici să dispară din arena politică. Ei erau OK, dar nu mai voiau să muncească pentru ţară aşa cum au făcut-o ani de zile. E o situaţie stranie, stimaţi ascultători. Nişte oameni care erau modele pentru mase, care erau mereu la vedere, care vorbeau de la tribune, care construiau partide, care ne îndemnau să fim patrioţi, dispăreau brusc din peisaj ca şi cum activitatea lor de pînă atunci nu mai conta sau nu fusese serioasă.

Unul dintre aceşti mari dispăruţi e Nicolae Andronic, un politician foarte activ în anii '90 şi după 2000. Dacă n-aş fi văzut o fotografie cu domnul Andronic la înmormîntarea lui Vadim Mişin, aş fi putut lesne să presupun că omul nu mai trăieşte în Moldova. Un alt mare dispărut mi se pare Iurie Muntean. Cît de activ şi ritos era acest lider al comuniştilor. Acum nu se mai aude. Şi asta e ciudat. A dispărut parcă şi Valeriu Streleţ, fostul premier, un personaj carismatic. Acum nu se mai prea aude. De ce oare? Era cît pe ce să cred că şi Vasile Tarlev e unul dintre făuritorii dispăruţi, dar omul a revenit incredibil-spectaculos pe post de candidat la funcţia de preşedinte, chiar dacă ulterior a fost scos din competiţie.

Ce vreau să spun? Nimic altceva decît că mi se pare niţel stranie dispariţia din peisaj a unor oameni care ne influenţau destinele, care ne îndemnau cu hotărîre să mergem într-o anume direcţie. Mi se pare anormal să te joci cu destinele oamenilor şi după asta să-i abandonezi, ca şi cum nu ai nimic cu ei. Unde sînteţi, dragi mari dispăruţi? Cu ce vă ocupaţi? Cînd vă revedem vorbind cu convingere de la o tribună impozantă?

XS
SM
MD
LG