Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Bizlaw.md


Moldova, newspapers
Moldova, newspapers

Invitata de astăzi este Irina Surdu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00
Link direct

„Știm că sunteți cu ochii pe politicieni în aceste zile, vă înțelegem interesul sporit pentru scrutinul privind alegerea președintelui și vă îndemnăm să votați conștient. Totuși, este bine să fiți pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă și după alegeri. Foarte important este că amenzile ne vor costa dublu de săptămâna viitoare, deoarece unitatea convențională va constitui 50 de lei și nu 20 cum era până acum. Modificările au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial. Și cei care figurează în diverse dosare în instanțele de judecată trebuie să știe că după intrarea în vigoare a legii le va fi recalificată și depeapsa. Aceasta înseamnă că unii ar putea fi liberați de pedeapsă sau ar putea scăpa cu o amendă, în loc să stea la închisoare.

Modificări legislative propune în aceste zile și Consiliul Concurenței. Instituția vrea ca în Moldova să funcționeze politica de clemență, adică iertarea agenților economici implicați în înțelegeri de cartel și care sunt gata să coopereze cu statul. În același timp, Consiliul Concurenței își propune să implementeze un mecanism de informatori anonimi, care să ajute instituția să identifice acordurile anticoncurenţiale. Aceste propuneri se conțin în Planul național în domeniul concurenței și ajutorului de stat pentru anii 2016-2020.

Subiectul privind accesul în instanțele de judecată nu este consumat. Mai mult, avocații au expediat Curții Supreme de Justiție o contestație prin care solicită să anuleze Regulamentul care limitează accesul în timpul ședințelor. Uniunea Avocaților menționează că Legea care reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii nu-i permite să instituie reguli noi de acces în instanțe. Actele normative emise de CSM pot doar să prevadă executarea legii, dar nu pot impune reglementări paralele, se menționează în contestația Uniunii Avocaților. Urmăriți-ne ca să aflați răspunsul Curții Supreme de Justiție.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG