Linkuri accesibilitate

Cum s-a votat în Moldova profundă (VIDEO)


După ce a relatat în direct pe Facebook, Mihaela Gherasim povestește cum a decurs votul în cîteva din satele moldovene.

Prin sate, cetăţenii Republicii Moldova au fost activi de dimineaţă. De exemplu, în localitatea Peresecina, la una dintre cele trei secţii de votare deschise în sat, la ora 10 dimineaţa votaseră deja 20 la sută din cei aşteptaţi la urne. Şi aceasta datorită faptului că piaţa, organizată în fiecare duminică, era chiar alături. Oamenii votau şi se grăbeau să-şi cumpere legume şi fructe. Au fost şi dintre cei care de dimineaţă au sărbătorit ziua alegerilor la un păhărel.

Înregistrarea transmisiunii în direct pe Facebook de la Persecina

“M-am gândit de acasă. Noaptea trecută nu am putut dormi. M-am gândit să aleg un candidat care să ajute poporul acesta măcar puţin”.

În sate, am văzut foarte puţini tineri în secţiile de votare. Cei mai activi au rămas a fi alegătorii cu vârsta de peste 40 de ani. Iar bătrânii au fost cei mai responsabili. Mătuşa Alexandra a venit să voteze chiar dacă azi trebuia să reuşească şi la pădure să adune lemne pentru iarnă.

“Să fie bun pentru popor, pentru toţi. Noi avem nevoie de el. Să-l mulţumim şi noi pe el şi el pe noi. Suntem bătrâni şi el trebuie să ne ajute cu de toate”.

La Donici, un sat din raionul Orhei, oamenii îşi mai aduc aminte cum se vota pe vremuri. Era mare sărbătoare, cu bucate şi băuturi răcoritoare, numai nu alcool, insistă sătenii.

“Când era ziua votării, domnul preşedinte al cooperativei din sat ne aducea produse alimentare şi băuturi răcoritoare şi oamenii puteau să vină să servească, să cumpere, le plăteau şi le puteau servi chiar la secţie”.

În localităţile în care am fost, nu au fost incidente electorale.

Înregistrarea transmisiunii în direct pe Facebook de la Orhei

Şi la Orhei, până la amiază, a fost linişte. Chiar dacă orăşenii au fost chemaţi să boicoteze scrutinul, 25 la sută din orheieni au ieşit la vot până la ora 15.00. Reprezentanţii circumscripţiei electorale mi-au spus că de obicei, la Orhei, votează aproximativ jumătate din cei aşteptaţi la urne. Până la ora 21.00, atunci când se închid secţiile de votare, mai este timp. Urmează să vedem cât de mult vor ţine cont orheienii de boicotul la care au fost chemaţi de Partidul lui Ilan Şor.

Astăzi, la ieşirea dintr-o secţie de votare, un alegător l-a întrebat pe altul, prieten de-al său, dacă de azi viaţa lui se va schimba… Probabil că mulţi votanţi s-au întrebat azi acelaşi lucru.

Din Chişinău, Mihaela Gherasim pentru Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG