Linkuri accesibilitate

Povestea absenteismului. Un nou episod


Aşadar, cei mai mulţi dintre alegători (51%) n-au venit la secţiile de votare să-şi aleagă preşedintele. Se aud acum voci ritoase, voci puternice care îi fac cu ou şi cu oţet pe iresponsabilii şi leneşii ţării, voci care critică vehement absenteismul. Au fost beşteliţi mai cu seamă tinerii care chipurile au ignorat duminică alegerile şi care, în opinia unor susţinători ai Maiei Sandu de pe FB, au adus Moldova pe buza prăpastiei.

Povestea absenteismului. Un nou episod
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Spun din capul locului că nu sînt un fan al absenteismului. În general, nu prea poţi face mare lucru prin ignorarea alegerilor. Există însă cîteva detalii care trebuie spuse ori de cîte ori avem de-a face cu critica absenteismului în Moldova.

Aş constata, în primul rînd, faptul că lehamitea şi greaţa oamenilor, generate de comportamentul politicienilor, sînt atît de mari, încît duminică ar fi putut veni la secţiile de votare numai vreo 19% din alegători. Cifra asta de 49 % mi se pare de-a dreptul astronomică dacă o raportez la roadele politicienilor autohtoni din ultimii ani. „Cum de mai cred oamenii că schimbarea e posibilă, că apucăturile endemice ale guvernanţilor pot să dispară?” Acestea sînt întrebările pe care trebuie să ni le punem.

O precizare aici se impune. Printre cei care au dezamăgit constant s-au numărat şi guvernanţii care vorbeau frumos despre marşul nostru triumfal spre Europa. Mulţi dintre aşa-zişii pro-europeni erau în realitate nişte făcători de mişmaşuri. De aceea, sloganurile pro-europene nu mai sînt aici o garanţie a corectitudinii şi onestităţii.

Şi mai e ceva. Înainte de a-i beşteli pe tineri, întrebaţi-vă unde sînt de fapt tinerii, ce şanse au ei în Republica Moldova, ce văd ei zilnic în lumea adulţilor, întrebaţi-vă dacă au avut posibilitatea să ajungă la timp la secţiile de votare. Nu li s-au creat nişte impedimente?

Mi se pare că atitudinea faţă de oamenii care nu votează e aici niţel inadecvată. A încercat cineva să afle de ce o jumătate din electorat ignoră alegerile? A stat cineva de vorbă cu aceşti oameni să vadă motivul adevărat? Una e să-ţi fie lene să te deplasezi pînă la secţia de votare şi altceva e să simţi o repulsie imensă faţă de clasa politică autohtonă. De fapt, ce strategii de seducere a oamenilor care nu votează există aici? Dacă e vorba numai de demagogia agresivă, de pungi cu orez şi sare şi de beştelire, absenteismul va lua proporţii şi mai mari, iar cele 49% ne vor părea un pisc inaccesibil.

XS
SM
MD
LG