Linkuri accesibilitate

„Arma personalităților din spatele lui Igor Dodon şi Maia Sandu” (MoldNova.eu)


„Noul stăpân al Aeroportului Chişinău este un off-shore din Cipru” (RISE.md).

Doar un mesaj geopolitic îi poate aduce victorie Maiei Sandu în turul doi, opinează Mihai Ţurcanu într-un editorial din Evenimentul zilei, ediţia din Moldova. După părere sa, turul doi este „o bătălie pe viață și pe moarte între Est și Vest”. Comentatorul mai crede că orice mesaje „revoluţionare” privind lupta împotriva corupţiei sau oligarhiei şi schimbarea clasei politice ar fi o „sinucidere” în turul doi în care contează „căruia dintre spațiile civilizaționale se va ralia candidatul”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00
Link direct

Analistul Iulian Chifu insistă şi el pe o miză geopolită a scrutinul prezidențial. Într-un comentariu pe deschide.md, analistul notează că în turul doi urmează „o luptă și o muncă extrem de importantă pentru a menține nealterat drumul european al Republicii Moldova”. Relevarea mizei și promovare opțiunilor divergente pe care le reprezintă Igor Dodon și Maia Sandu sunt necesare, mai crede Iulian Chifu.

Pe de altă parte, editorialistul portalului independent.md, Alex Cozer, susţine că renunțarea la retorica anti-oliharhică în favoarea celei geopolitice este de fapt o capcană întinsă Maiei Sandu de către Plahotniuc. „S-o obligi pe Maia Sandu să treacă la retorica geopolitică, înseamnă s-o împingi spre o înfrângere categorică”, scrie Cozer, precizând, între altele, că cel mai recent barometru al opiniei publice sugereză „cea mai mare diferență din istorie între preferințele pentru Uniunea Europeană și cea Euroasiatică”. Editorialistul afirmă că „doar cu un mesaj puternic național, pro-reforme și anti-corupție, Maia Sandu poate avea șanse la victorie în turul doi. O victorie a Maiei Sandu este și singura șansă pentru continuarea parcursului european, punctează Alex Cozer.

Comentatorul portalului newsmaker.md, Evgheni Șolari, consideră că retorica geopolitică e o metodă „primitivă” de mobilizare a alegătorilor. Șolari analizează electoratul Maiei Sandu și ajunge la concluzia că acesta este, în cea mai mare parte, unul geopolitic. Doar că, observă comentatorul, Maia Sandu a reușit să atragă și o altă categorie de votanți, acei pentru care politica nu are nici o semnificație dacă este separată de cultură și etică. Acești alegători „dezaprobă politicienii care își fac jocul politic pe cele mai primitive emoții umane, pe prejudecăți, fobii și ignoranță”, notează Evgheni Şolari. Din punctul de vedere al tehnologiei politice, pentru a obține victorie Maia Sandu ar urma să mobilizeze electoratul de dreapta și să-l sperie cu „amenințarea ruseasă” sau „transnistrizarea”. Numai că asta ar însemna, de fapt, ca Maia Sandu să folosească aceleași „tehnologii primitive de care face uz oponentul său apelând la emoțiile și fobiile electoratului”. Evgheni Șolari concluzionează că Moldova nu ar avea nevoie acum de un președinte „pro-european, nici de unul pro-rus și nici chiar de unul pro-moldovean”. Moldova ar avea nevoie de un președinte „pro-oameni”.

Tot pe newsmaker.md aflaţi că unele dintre cele mai importante partide din Republica Moldova se află în pragul unor schimbări radicale, inclusiv de lideri. PD ar putea decide la congresul din decembrie să-l înlocuiască pe Marian Lupu cu prim vicepreşedintele formaţiuni, Vlad Plahotniuc. După alegerea lui Plahotniuc în fruntea partidului, PD ar putea să-și schimbe denumirea în Partidul Social Democrat la care vor adera și cei 14 deputați care, în decembrie 2015, au părăsit fracțiunea PCRM. Democraţii intenţionează totodată să modifice până la parlamentarele din 2018 sistemul electoral în unul mixt, scrie sursa citată. Şi în Partidul Socialiştilor s-ar putea produce o schimbare de lider. În cazul în care Igor Dodon va câştiga scrutinul prezidenţial, conducerea PSRM ar putea fi preluată de Zinaida Greceanîi. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat şi ea că va renunţa la şefia partidului, în cazul în care câştigă scrutinul. Autorii articolului notează că potrivit unor scenarii PLDM ar putea fuţiona cu PAS.

Jurnalisţii de la MoldNova.eu încearcă să contabilizeze cine dintre cei doi candidaţi la președinție are mai mulţi susţinători. În articolul „Arma personalităților din spatele lui Igor Dodon şi Maia Sandu” autorii observă că în timp ce liderul socialiştilor este susținut de câțiva politicieni, artiști și mitropolit, lidera PAS a atras susținerea unor lideri de partid, a foștilor demnitari de stat și a unui număr mare de personalități marcante din lumea artei.

Igor Volniţchi scrie pe tribuna.mduna din aşteptările sale de la noul şef al statului este să urmeze exemplul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenco realizând în Moldova precedentul ucrainean în ce priveşte declararea averilor. Comentatorul precizează că de câteva zile în ţara vecină are loc o „adevărată revoluţie” care ţine de declararea averilor, iar un exemplu de declarare onestă a bunurilor l-a dat chiar preşedintele ucrainean, Petro Poroşenco, consideră Volniţchi. În opinia sa, şi Moldova ar avea nevoie de o asemenea revoluţie, pe care ar putea-o demara, crede Volniţchi, noul şef al statului moldovean în pofida faptului că are atribuţii limitate.

„Noul stăpân al Aeroportului Chişinău este un off-shore din Cipru” titrează portalul de investigație Rise Moldova. În doar trei ani, de când a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău, firma Avia Invest şi-a schimbat de trei ori proprietarii, scrie sursa citată. Potrivit publicaţiei, „ultimul acţionar majoritar este o companie offshore din Cipru al cărei beneficiar este un afacerist din Moscova”. tranzacţia s-a produs la începutul lunii septembrie. Tot atunci a fost modificată şi structura Consiliului de Administraţie al Avia Invest, condus din 2014 de Ilan Shor, primarul de Orhei anchetat în unul din dosarele fraudei bancare. Printre noii membri ai Consiliului de Administraţie se numără şi Ilona Shor, mama vitregă a primarului de Orhei, mai scrie rise.md care propune şi o retrospectivă despre concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.

XS
SM
MD
LG