Linkuri accesibilitate

Mesajul sondajelor americane în ajun de alegeri prezidențiale


O medie a sondajelor naționale arată că Hillary Clinton este înca în avantaj în competiția cu Donald Trump.

Ultimul weekend inaintea prezidentialelor americane. Ce spun sondajele? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

O medie a sondajelor nationale arata ca Hillary Clinton este inca în avantaj, in competitia sa cu omul de afaceri Donald Trump. Scorul agregat este de 46% la 42%, ceea ce pare sa fie o marja relativ comfortabila, mai ales ca ea scoate in evidenta ca redeschiderea anchetei FBI cu privire la serverul personal, folosit de candidata pe cind era secretar de stat, nu pare sa fi avut un impact asupra alegatorilor.

Cu doar doua saptamini in urma, Hillary Clinton avea un avantaj considerabil, dupa ce Donald Trump fusese in stiri cu alegatii ca ar fi abuzat sexual femei. Candidatul republican a negat acele acuzatii, dar impactul lor in sondaje a fost considerabil. Apoi a urmat decizia directorului FBI de a redeschide investigatia cu privire la emailurile lui Clinton, dar șase din zece alegatori care nu au votat inca spun ca acea decizie nu le afecteaza votul.

Pe de alta parte, faptul ca 32% au declarat ca investigatia face mai putin probabil ca ei sa voteze pentru Clinton pare la prima vedere semnificativ, dar fireste ca depinde de compozitia esantionului, acestia putind fi conservatori care oricum nu sint inclinati sa voteze pentru democrata.

Cea mai importanta intrebare care se pune acum este daca sondajele se pot insela, mai ales cele din state, care conteaza cu adevarat. Acum Clinton e favorita. Sprijinitorii lui Trump arata ca sondajele s-au inselat la recentul vot Brexit, dar aceasta afirmatie este discutabila pentru ca in acel caz sondajele agregate indicau ca orice este posibil, erau foarte apropiate.

O alta teorie este ca sondajele nu includ noi alegatori, care au fost atrasi de Trump si nu fac parte din esantioanele traditionale. Si intr-adevar, exista un numar considerabil de noi inregistrati.

In sfirsit, o alta posibila sursa care sa denatureze analiza pre-electorala este ca oamenii se jeneaza sa recunosca ca voteaza pentru Trump, dar odata ajunsi la urne, o vor face. Ramine de vazut daca sondajele agregate sint in acest straniu an electoral un bun indicator, sau daca vom fi surprinsi marti.

XS
SM
MD
LG