Linkuri accesibilitate

„Apartenenţa la românitate nu asigură, automat, un traseu de cinste şi corectitudine” (Ovidiu Șimonca/Observator cultural)


Deciziile populiste ale parlamentarilor pun în pericol stabilitatea economică a țării (Cristian Pantazi/hotnews.ro).

Ovidiu Șimonca găsește că alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt „stranii”: Articolul său din Observator cultural vorbește despre surpriza scorului obținut de Maia Sandu, scor care îi dă șanse reale să câștige în turul al doilea. Explicația s-ar afla în temele de campanie ale Maiei Sandu: „n-a pedalat pe ideea unei fracturi între Est şi Vest în Republica Moldova”, ci s-a axat „pe un mesaj antioligarhic”. De aceea, crede comentatorul, ea „are şansa să atragă voturile şi dinspre cetăţenii de etnie rusească, nu doar pe cele ale moldovenilor unionişti sau ale moldovenilor care vorbesc româneşte, dar încă cred în Republica Moldova. Şi cetăţeanul care vorbeşte ruseşte în Republica Moldova vrea să fie reprezentat de o persoană care şi-a făcut din lupta antioligarhică un crez”.

În Republica Moldova, „oligarhia nu are o unică şi stridentă culoare politică, şi cu atît mai puţin una geografică”. Dovadă, comportament „de îmbuibaţi ai tranziţiei” al unora dintre „marii patrioţi“. „Apartenenţa la românitate nu asigură, automat, un traseu de cinste şi corectitudine”, mai scrie Șimonca.

Maia Sandu a făcut de asemenea bine că nu a transmis un mesaj unionist, care n-ar merge în acest moment, că „a păstrat ceva din inocenţa celei care nu are nimic de pierdut, cea care spune răspicat ceea ce alţii doar şuşotesc”, în timp ce Igor Dodon a jucat „ca şi când ar fi doar o formalitate votul cetăţenilor”. Faptul că „Republica Moldova o aduce în atenţie pe Maia Sandu arată că democraţia încă mai produce lideri, care pot să destructureze un sistem înţepenit şi sufocat de minciună”, este concluzia lui Ovidiu Șimonca, de la Observator cultural.

În România, deciziile populiste ale parlamentarilor pun în pericol stabilitatea economică a țării după apropiatele alegeri. Este părerea celor mai mulți jurnaliști comentatori. Cristian Pantazi, de la Hotnews.ro, e uimit de comportamentul Partidul Social Democrat. Plusează în fiecare zi cu inițiative de alocații, măriri de salarii, scăderi de taxe, deși s-ar cuveni să se gândească că nu e exclus să preia guvernarea după legislativele din decembrie. Socoteala pe care se pare că și-o face liderul PSD Liviu Dragnea e că, dacă după alegeri promisiunile nu vor putea fi îndeplinite, va fi ușor să le inducă cetățenilor frustrați ideea că vinovați sunt actualul premier Dacian Cioloș și președintele Klaus Iohannis. În clipa de față sunt deja presiuni sindicale serioase. Or, scrie Cristian Pantazi, „radicalizarea electoratului prin propunerea unor astfel de masuri nesustenabile e ultimul lucru de care avem nevoie”. S-a adăugat acum și proiectul depus deja de PSD la Senat de dezbatere în procedură de urgență a propunerii de referendum organizat odată cu alegerile. Ar urma să se modifice articolul din Constituție care definește familia. PSD se bazează și pe trei milioane de semnături strânse în favoarea unei asemenea definiții din legea supremă, care să excludă căsătoriile între persoane de același sex. Or simpla introducere în campanie a acestei teme, chiar dacă referendumul nu va avea loc, este un gest cu potențial exploziv, arată comentatorul de la Hotnews.ro.

XS
SM
MD
LG