Linkuri accesibilitate

Maia Sandu „Clasa politică este expirată şi trebuie schimbată” (interviu DW)


„Miza acestor alegeri prezidențiale nu e reunirea, ci menținerea cursului european” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

Analistul politic român Dan Dungaciu explică într-un comentariul publicat în Adevărul.ro și dedicat temei alegerilor prezidențiale din Republica Moldova motivul din care o tot îndeamnă pe Maia Sandu să nu evite tema geopolitică. Pentru că această evitare îl avantajează pe Igor Dodon, crede Dungaciu. „Chiar dacă Igor Dodon evită acum tema, alţii nu o vor evita pentru el în cazul în care va fi ales preşedinte”, notează Dan Dungaciu, amintind, în context, de cazul Ianukovici în Ucraina. Dungaciu mai spune că „tema corupţiei, care este şi ea esenţială, nu poate fi discutată în afara tensiunii geopoliticie Est-Vest. Geopolitica fără lupta împotriva corupţiei şi dezvoltare este o simplă idee fără conţinut, dar lupta împotriva corupţiei fără geopolitică este doar conţinut gol fără nici o idee directoare – notează expertul român. Acesta crede că Maia Sandu are o singură şansă să câştige turul al II-lea – mobilizare şi vot geopolitic pe lângă tema anticorupţiei pe care a folosit-o în primul tur.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

Analistul politic, Vitalii Andrievski semnează un editorial pe portalul de expresie rusă AVA.MD în care îi hărăzește victorie lui Igor Dodon și spune că Republica Moldova va avea un președinte al opoziției și că acesta poate avea doar două variante în a-și construi politica. Prima – dizolvarea Guvernului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate, ceea ce înseamnă la părerea analistului un război din care nu va ieși nimeni învingător. A doua variantă ar fi, potrivit lui Andrievski, ca noul președinte să semneze o convenție cu Guvernul și Parlamentul în care vor fi trasate prioritățile pentru anii 2017-2018 și să scoată de pe agenda politică problema alegerilor anticipate. Vitalii Andrievski enumeră şi prioritățile care ar trebui să fie incluse în această Convenție, inclusiv combaterea corupției, returnarea miliardului dispărut, investițiile în economie și sfera socială, reforma administrației de stat, activizarea politicii pe plan extern, modernizarea educației, sistemului de sănătate și al organelor de drept.

Columnistul portalului deschide.md, Iulian Chifu constată într-un editorial că cel mai grav e în această campanie electorală că „Maia Sandu pare un activist civic fără orizont și perspective, „un etern second best (cea mai bună a doua opțiune la candidatura pro-europeană).” Nici ea, nici cetățenii Republicii Moldova, susține Iulian Chifu, nu au realizat miza acestor alegeri care ar fi, la părerea sa, 50 de ani de izolare definitivă față de Occident, o frontieră de facto pe Prut și separarea definitivă de România. „ Cei cu soluții individuale vor pleca spre Occident, ceilalți vor rămâne condamnați la o zonă gri”, avertizează expertul român. Din toate elementele ce puteau duce spre victorie, Maia Sandu nu a făcut niciun pas viabil, iar ultima confruntare TV cu contracandidatul său a lăsat gustul amar al ideii că, dacă ar ajunge în funcție, va fi doar un om care va ocupa un fotoliu. Mostra de idealism și beatitudine neclară și complet neadecvată politic – este de părere Iulian Chifu – amenință să-i ofere lui Igor Dodon mandatul pe tavă.

Pe de altă parte, Maia Sandu explică într-un interviu la „Deutsche Welle” de ce în mod principial nu va aborda mesaje geopolitice în această campanie: pentru că alegerile în Republica Moldova pot fi câștigate după părerea sa cu un pronunțat discurs anti-corupție și anti-oligarhic. Maia Sandu a criticat clasa politică de la Chișinău, acuzând că la guvernare în Republica Moldova sunt „mincinoșii” care vor să convingă cetățenii că doar ei sunt soluţia. „Nu, ei nu sunt soluţia, ei sunt problema. Clasa politică este expirată şi trebuie schimbată”, insistă Maia Sandu. Cu referire la relațiile cu Rusia, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu trebuie să „plece grumazul” şi să se comporte ca un vasal pentru a câştiga respectul Rusiei. Noi avem ce oferi Rusiei în materie de relaţii economice. Avem loc pentru colaborare. Pe această bază vom încerca să ne construim relaţiile”, a menționat Maia Sandu, subliniind că Rusia, ca mare putere, are destulă demnitate ca să nu se supere pe alegerea moldovenilor.

Într-un alt interviu acordat portalului Report.md, Maia Sandu afirmă că, în cazul în care va deveni șef de stat, îi va retrage „Ordinul Republicii” oferit lui Vlad Plahotniuc, dar și multor altor persoane care sunt implicate în acte de ilegalitate, de corupție și de abuz. „Vom revizui și lista celor care au fost decorați, și modul în care se oferă aceste ordine și decorații”, a declarat Maia Sandu. Cât privește angajamentele luate față de Andrei Năstase pentru faptul că s-a retras în favoarea sa, Maia Sandu a spus că acestea țin de investigarea furtului miliardului, de lupta cu oligarhii, de modalități de îmbunătățire a standardelor de viață ale oamenilor de vârstă pensionară. Maia Sandu a mai spus că, deși puține, președintele deține suficiente pârghii pentru a da o lovitură sistemului corupt și a pune bazele unor instituții independente.

Premierul Pavel Filip a salutat pe pagina sa de Facebook aprobarea de către FMI în unanimitate a acordului cu Republica Moldova. „…este un moment de start al reformelor profunde, sprijinite de expertiza internațională, un angajament pe care l-am făcut în faţa partenerilor externi şi pe care îl vom respecta”, a menționat Pavel Filip. Premierul mai spune că un efect important al aprobării Acordului cu FMI este deblocarea finanțărilor externe și relansarea economică a RM.

Presa de la Moscova citează oficiali ruși și lideri de la Tiraspol în contextul declarațiilor ministrului Apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, care a declarat că ajuns la o înțelegere cu omologul său de la Kiev în privința asigurării unui „coridor verde” pentru evacuarea trupelor ruse și a munițiilor din regiunea transnistreană. „Kommersant” citează mesajul publicat de Dmitri Rogozin, vicepremier și reprezentant special pentru Transnistria al președintelui rus, care s-a arătat uimit de faptul că Republica Moldova și Ucraina au uitat să ceară sfatul Rusiei și Transnistriei în această privință. Rogozin scrie ironic pe pagina sa de Twitter că anunțul Chișinăului și Kievului ar fi echivalentul afirmației: „Hondurasul a promis să ajute Guatemala să evacueze trupele SUA din Coreea.” Aceeași sursă îl citează și pe președintele comitetului pentru Apărare al Dumei de stat, generalul Vladimir Șamanov, care a calificat declarațiile lui Anatol Șalaru ca fiind scandaloase, iar ministrul Apărării al Republica Moldova și-ar fi asumat atribuțiile OSCE și ONU.

La același subiect, RIA Novosti îl citează pe pri-vicepreședintele Comitetului pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației de la Moscova, Franz Klințevici, care a declarat că Rusia nu planifică să-și evacueze trupele din Transnistria.

Comentatorul politic Nicolae Negru se întreabă într-un editorial publicat pe site-ul „Ziarului Național” de ce candidații care au promis unirea Republicii Moldova cu România nu au obținut voturile unioniștilor în alegerile prezidențiale. Prima explicație, potrivit lui Negru, e că unioniștii au preferat să voteze „util”, pentru un candidat proeuropean cu mai multe șanse de a-l învinge pe candidatul Moscovei. „Miza acestor alegeri prezidențiale nu e reunirea, ci menținerea cursului european”, subliniază analistul politic. Nicolae Negru se întreabă dacă ar fi fost obținute aceleași rezultate înlocuindu-se numele lui Mihai Ghimpu (liderul PL și promotor al unionismului în campania electorală) sau a Anei Guțu (liderul Partidului unionist „Dreapta”). Autorul crede că, totuși, candidatul contează și dacă Maia Sandu marșa cu ideea unirii, putea să câștige voturile tuturor unioniștilor.

XS
SM
MD
LG