Linkuri accesibilitate

Gheorghe Șarcov: „Noi, tinerii din Danemarca, considerăm că R. Moldova trebuie să meargă în Uniunea Europeană”


Gheorghe Șarcov
Gheorghe Șarcov

Opiniile unui student moldovean în Danemarca.

Gheorghe Şarcov are 22 de ani, este student în Danemarca la Universitatea VIA (VIA University College ), Facultatea de Management în Marketing. Tânărul a iniţiat o campanie de a aduna bani pentru a fi asigurat transportul până la secția de votare din Germania. El crede ca aceasta ar fi unica soluţie care le va oferi şansa să se întoarcă într-un stat cu o democraţie veritabilă după modelul european.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Europa Liberă: Voi, tânăra generație, cât interes manifestați pentru acest scrutin prezidențial din 13 noiembrie, mai ales că sunteți departe de casă, vă faceți studiile în Occident?

Gheorghe Șarcov: „Noi suntem viitorul țării. Și dacă noi nu ne vom implica, nimeni nu o va face în locul nostru, mai ales că am început să realizăm faptul că acasă au rămas foarte mulți oameni dezinformați, oameni manipulați care, într-adevăr, își doresc o schimbare în țară. Dar, din cauza că nu au informația necesară la momentul potrivit, pot face o alegere care poate duce țara într-o direcție greșită.”

Europa Liberă: Ce înseamnă pentru voi direcția aceasta greșită pe care ar putea sau nu să meargă Republica Moldova?

Tineri moldoveni din Danemarca
Tineri moldoveni din Danemarca

Gheorghe Șarcov: „Noi, tinerii din Danemarca, considerăm că Republica Moldova trebuie să meargă în Uniunea Europeană. Și candidatul așa-zis din opoziție dorește să ne ducă în Uniunea Vamală. Noi nu dorim ca Moldova să adere la Uniunea Euroasiatică. Noi considerăm că Republica Moldova trebuie să aibă un viitor european. Și acest viitor european ne poate fi oferit doar de către Maia Sandu.”

Europa Liberă: Voi, cei care vă aflați acum în Danemarca, nu aveți acolo o secție de votare.

Gheorghe Șarcov: „Exact.”

Europa Liberă: Unde veți merge să vă exprimați opțiunea?

Gheorghe Șarcov: „Vom fi nevoiți să mergem la Berlin ca să ne exercităm dreptul la vot. Aceasta înseamnă că va trebui să parcurgem 600 de kilometri, ceea ce presupune zece ore în total, dus și întors. Noi suntem impresionați de mărinimia oamenilor și de tot ce s-a întâmplat până acum. Noi am lansat această campanie de strângere de fonduri pe Facebook și pe alte rețele sociale. Suntem 83 de tineri hotărâți să mergem la Berlin și să votăm.”

Europa Liberă: Deci, acum ce faceți? Căutați un transport?

Gheorghe Șarcov: „Transportul deja l-am găsit. Problema cea mare e că transportul pentru 78 de persoane costă 22.835 de coroane, aceasta înseamnă aproximativ 3.000 de euro. Noi am strâns 1.000 de euro, mai avem nevoie de 2.000, dar ne-am organizat și încercăm să găsim soluții alternative, ceea ce înseamnă că noi încercăm să găsim mașini și persoane care au permis de conducere care ne pot ajuta să ajungem până la Berlin. Suma pe care o avem acum s-ar putea să ne ajungă, s-ar putea să nu ne ajungă. Ideea este că noi încercăm să găsim soluții alternative.

Mă adresez către tinerii care au rămas acasă, care nu au ieșit la vot, care au fost comozi și au găsit de cuviință că nu este neapărat să se ducă să voteze, fac un apel să votați. Nu contează cu cine veți vota, pur și simplu, vă îndemn să vă duceți la vot, exercitați-vă dreptul de a vota, acest exerciți nu va dura mai mult decât o oră sau două, dar în schimb veți fi cu conștiința împăcată că pentru următorii patru ani ați ales un președinte de care sunteți mândru și care vă reprezintă interesele.”

XS
SM
MD
LG