Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina

„Serviciile medicale de înaltă performanță ar putea să se scumpească în curând. Ministerul Sănătății a pregătit mai multe modificări în Catalogul Tarifelor Unice, care acum este în dezbateri publice. Instituția și-a motivat decizia prin faptul că au apărut mai multe servicii medicale noi și au fost cumpărate utilaje performante care au nevoie de întreținere și consumabile mai scumpe. Tarifele existente, potrivit autorilor documentului, nu acoperă cheltuielile, prin urmare există riscul ca unele servicii să nu fie prestate, iar echipamentele să staționeze. Totodată, în Catalog urmează să fie incluse și tarife pentru servicii medicale noi.

Ministerul spune că tarifele la serviciile medicale trebuie revăzute și pentru a putea pune în aplicare planul național de implementare a screeningului cancerului de col uterin, pentru utilizarea celor 10 laboratoare noi ale Serviciului Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, dar și pentru a pune în aplicare noile tehnologii cu care a fost dotată Secția de chirurgie endovasculară a Spitalului Clinic Republican.

Instituțiile medicale din Moldova nu raportează toate cazurile de infecţii nosocomiale. Concluziile se conţin în ultimul raport al Centrului Național de Sănătate Publică. Specialiștii spun că este vorba de mai cauze, dar printre cele principale sunt lipsa medicilor epidemiologi, lipsa unor programe de control și frica doctorilor de a fi sancționați, în cazul în care se depistează că pacienţii au luat diverse infecţii din spital în timp ce se aflau la tratament. Anul trecut 1.120 de moldoveni s-au ales cu diverse infecţii din spital.

În Moldova se nasc tot mai puțini copii. Natalitatea a scăzut într-un sfert de secol aproape în jumătate – de la aproape 80 de mii la nici 40 de mii în ultimii ani. În schimb crește numărul bătrânilor. Într-un singur an s-au adăugat 17 mii de pensionary. Demografii spun că rata nalității descrește din cauza sărăciei, migrației și a lipsei politicilor în domeniul. Cei mai puțini copii se nasc la Chișinău și la Bălți. La 1000 de locuitori revin 9 noi-născuți. Cei mai mulţi – se nasc la Cantemir, Ialoveni, Strășeni, Sângerei, Leova, unde la 1000 de oameni revin 12 copii nou-născuți. În acelaşi timp, studiile arată că Moldova are și cea mai mică rată a fertilității din Uniunea Europeană.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG