Linkuri accesibilitate

Barack Obama îl primește la Casa Albă pe președintele ales Donald Trump


În Biroul Oval de la Casa Albă
În Biroul Oval de la Casa Albă

Tranziția pașnică la putere face parte din tradiția americană...

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama s-a intilnit joi cu presedintele ales, Donald Trump. Cum a decurs intilnirea si mai ales ce impact are ea asupra relatiilor celor doi? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Pina nu demult, Donald Trump spunea ca presedintia Obama este cea mai mare nereusita din istoria Americii si ca presedintele a creat organizatia terorista ISIS. Asta dupa ce ani de zile pusese la indoiala ca Barack Obama ar fi fost nascut in America. La rindul lui, in campanie, presedintele Obama argumentase ca Donald Trump nu este nici potrivit nici pregatit pentru presedintie si avertiza ca o astfel de persoana nu poate avea acces la codurile nucleare.

In ciuda acestei relatii tensionate, ieri, intilnirea de la Casa Alba a fost cordiala si productiva, conform ambilor oameni politici. Trump a petrecut circa o ora si jumatate cu Obama, mai mult decit se planificase initial. Tranzitia pasnica la putere face parte din traditia americana si cei doi s-au ridicat la inaltimea acestei traditii.

Presedintele Obama a spus ca cea mai importanta misiune, in ultimele sale doua luni la Casa Alba este sa asigure o tranzitie corespunzatoare. Si presedintele Obama a mai spus ceva de natura sa ii clarifice optiunile, dar sa si puna aceasta neasteptata alegere, in context. El a spus ca va face totul pentru ca presedintia Trump sa fie un succes de la bun inceput, pentru ca de asta depinde succesul tarii. Este o idee importanta, indiferent de ce credem despre optiunea electoratului american pentru Trump.

Succesul lui va depinde de oamenii de care se va inconjura. Si asta se va intimpla in urmatoarele doua luni. Dar indiferent de identitatea membrilor cabinetului si consilierilor si tocmai pentru ca Donald Trump creaza din start nu putine suspiciuni, este important ca presedintelui ales sa-i fie acordate incredere si sprijin, pina la proba contrara. Pentru ca asa cum Obama a lasat sa se inteleaga, daca el esuaza, noi esuam.

Ce lectie poate fi extrasa din America pentru alegerile din Moldava? Ca fiecare vot conteaza si ca optiunile politice au consecinte. In timp ce America insa isi poate permite - sa speram - sa devieze de la curs, sa opteze pentru schimbare chiar cu pretul unor riscuri pentru ca are un sistem democratic functional si puternic, Moldova nu este in aceasi situatie. Depinde de votul de duminica daca Moldova isi reafirma sau nu identitatea si optiunea europeana sau revine in orbita Kremlinului, pe risc propriu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG