Linkuri accesibilitate

CEC de la Chișinău va examina sâmbătă o dispută privind cheltuielile de campanie ale Maiei Sandu


Maia Sandu: „Este o făcătură. Noi nu am acceptat aceşti bani în momentul în care i-am văzut pe cont.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct

Zilele trecute, secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate Igor Grosu a spus că în fondul electoral al candidatei Maia Sandu au fost transferați bani din conturile partidului primiți ca donații de la suporteri. Grosu a spus că tranzacțiile au fost legale, dar președinta CEC, Alina Rusia, l-a contrazis. Disputa a luat amploare joi seară, când candidatul socialist Igor Dodon a sugerat la dezbaterile televizate că Maia Sandu ar încerca să ascundă proveniența donațiilor. Relatează Liliana Barbăroșie.

„Doamna Sandu, dacă legea ar funcționa cu adevărat Republica Moldova, dvs. aţi fi fost scoasă din campanie acum câteva zile, când aţi încălcat legislaţia electorală”, a declarat Igor Dodon joi seara, în dezbaterea cu Maia Sandu de la ProTV Chişinău.

Candidatul socialist a folosit câteva argumente: o declaraţie făcută tot joi presei de preşedinta CEC, Alina Russu, în care aceasta critică modalitatea la care pare să fi apelat formaţiunea candidatei pro-europene de finanţare a campaniei, prin recepţionarea mai întâi pe conturile partidului a donaţiilor şi abia apoi transferarea lor în contul electoral; nişte interceptări audio clandestine apărute pe internet în care adjunctul Maiei Sandu, Igor Grosu, pare să aranjeze transferurile cu un presupus apropiat al primarului de Orhei, Ilan Shor, aflat sub anchetă procuraturii pentru implicarea în furtul bancar.

Maia Sandu s-a apărat în aceeaşi dezbatere spunând că:

„Este o făcătură. Noi nu am acceptat aceşti bani în momentul în care i-am văzut pe cont. A fost o provocare, făcută ca să ne denigreze, pentru că suntem singurii care ne finanţăm partidul transparent şi corect.”

Marţea trecută, Igor Grosu într-adevăr a anunţat într-o conferinţă de presă că partidul candidatei Maia Sandu a primit donații nesolicitate - patru transferuri băneşt, a câte 70.000 de lei fiecare - din direcția controversatului primar al Orheiului, Ilan Shor, și că a întors banii înapoi.

PAS a acuzat o tentativă de discreditare la care ar fi pus umărul și campania rivalului său Igor Dodon, care a dezminţit însă orice implicare.

Primarul de Orhei, în schimb, aflat in arest la domiciliu, nu a întârziat să afirme că transferurile băneşti au fost făcute în numele lui.

Subiectul a ajuns în atenţia CEC în urma unei sesizări a partidului socialiştilor, fiind invocată însă nu provenienţa banilor, ci presupusa obligaţie a concurenţilor într-o campanie să primească donaţii exclusiv pe conturile electorale, nu prin intermediul celor de partid.

Iată, însă, cum califică cazul Pavel Postică, coordinator de programe la Asociaţia Promo-LEX, asociaţie care a menţionat acest episod în rapoartele sale emise în urma monitorizării campaniei:

„Legislaţia expres nu interzice faptul ca partidele politice să verse bani din conturile lor în fondul electorale. Dar prin această modalitate, de facto, se maschează donatorii care au făcut donaţiile. Noi calificăm această practică ca evitare a transparenţei financiare.”

Explicaţia este simplă: odată ajunsă direct în fondul electoral al unui candidat, donaţie este la vedere, pentru că acest candida teste obligat să-şi reporteze o data la două săptămâni cheltuielile. Partidele, spre deosebire de concurnţii electorali, fac acest lucru doar o data la jumătate de an.

CEC va spune abia mâine, în preziua scrutinului, dacă crede sau nu că lidera PAS a încălcat legislaţia electorală.

XS
SM
MD
LG