Linkuri accesibilitate

Voci la Europa Liberă: Ariadna Combes (1954-2016)


Ariadna Combes la Bruxelles, primind în numele mamei ei, Doina Cornea, diploma de Doctor Honoris Causa a Universității Libere
Ariadna Combes la Bruxelles, primind în numele mamei ei, Doina Cornea, diploma de Doctor Honoris Causa a Universității Libere

In memoriam: o corespondență live în timpul revoluției din decembrie 1989.

21.12.1989 Paris

Emil Hurezeanu: Avem o astfel de corespondență. Ne-o trimite Ariadna Combes de la Paris.

Ariadna Combes:
„În faţa agravării fără precedent a situatiei din ţară, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului a solicitat toate organizaţiile umanitare grupate în jurul Operației de adoptare a satelor, în vederea unei actiuni comune de protest.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct

Alături de ele, Liga organizează o manifestaţie de protest, joi, 21 decembrie, la ora 5.30 după-masa.

În vederea acestei manifestaţii a fost lansat apelul următor: „În România, sângele curge la Timişoara. Ţara şi-a ferecat portile şi este în stare de asediu. Guvernul asasinează în tăcere. În inima Europei, 23 de milioane de oameni au fost făcuti prizonieri. Facem apel la toate guvernele europene, din Est ca şi din Vest, ca să impună încetarea masacrului astăzi în România. Datoria de a interveni devine imperativă. Operatia de adoptarea satelor care grupează peste 20 de asociaţii umanitare şi care a mijlocit adoptarea a 1700 de sate în Franţa, cheama la o manifestatie în tăcere, cu lumânări aprinse, joi, 21 decembrie la ora 5.30 în fata ambasadei României la Paris”.

Acest apel a fost lansat catre deputatii Adunarii Naționale, catre partidele politice şi sindicate ca să ni se alature cu aceasta ocazie. În al doilea rand, Liga s-a adresat Asociatiei de medici Médecins du Monde, în vederea organizarii unui convoi umanitar spre Timişoara. În seara de ieri, trei camioane de medicamente au parasit Parisul, îndreptandu-se spre România. Preveniti de închiderea frontierelor, medicii intentioneaza să stationeze la granita atat timp cat nu vor fi lasati să intre şi solicita suportul și presiunea opiniei publice internationale pentru a putea fi lasati să duca la bun sfarsit actiunea umaniţară.

În al treilea rand Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, care de la înfiinţarea ei, în 1977, i-a sustinut pe toti cei care s-au opus regimului Ceauşescu, și a informat presa, opinia publică şi clasa politică internatională despre acţiunile lor, îşi afirmă azi hotărârea fermă de a susţine din toate forţele toate formele de opoziţie împotriva dictaturii. Toate actiunile non-violente şi în prioritate greva generală care, din experienţa celorlalte ţări din est, s-a dovedit a fi mijlocul cel mai eficace pentru a destabiliza un regim represiv.

Evenimentele de la Timişoara mobilizeaza în mod incontestabil în cel mai înalt grad presa franceză în acest început de săptămână. Încă de luni dimineaţa, 18 decembrie toate buletinele de ştiri ale posturilor de radio, France Inter, Radio Monte Carlo, Radio Luxembourg, Europe 1, au dat primele informaţii despre manifestaţia de masă care a avut loc sâmbăta şi duminica. France-Info, post de radio care transmite în exclusivitate buletine de ştiri din sfert în sfert de ora, asigura începand cu luni releul informaţiilor de ultima ora din România, difuzand imediat depesele agentiilor de presa. Dacă la început ziariştii se arătau extrem de prudenţi în ceea ce priveste amploarea demonstraţiilor, durata lor şi mai ales amploarea represiunii, spre deosebire de prima zi, astăzi toate buletinele de ştiri, concordă, vorbesc de sute, dacă nu uneori, de mii de morţi, femei, barbati şi copii, împuşcaţi sau striviți de tancuri.

Agentia franceză de presă de la Viena a difuzat un telex preluat ieri dimineaţă şi astăzi de majoritatea buletinelor de ştiri, relatarea unui medic timişorean care a reusit să fugă din ţară ieri după-masă. Duminică, martorul ocular a văzut oameni căzând cu zecile în rafalele de mitraliera, o femeie destul de în vârstă, strivită de un tanc. Alaltăieri, la plecarea lui din Timişoara, sediul Partidului era în flăcări. Acelaşi lucru pentru televiziune. Începând cu luni toate jurnalele, toate telejurnalele televiziunii franceze, pe diferitele canale, și-au axat informaţiile către România.

XS
SM
MD
LG