Linkuri accesibilitate

Vrei să votezi? Pune-ţi pofta-n cui!!!


Alegători la consulatul de la Frankfurt
Alegători la consulatul de la Frankfurt

Întrebarea care se impune este: avem noi, contribuabilii, nevoie de un asemenea stat?

Taaaaare bună şi eficientă maşinărie statală am construit noi aici în anii independenţei, stimaţi ascultători! E atît de bună, încît numai la binele ei se gîndeşte.

Vasăzică, mai mulţi cetăţeni moldoveni din străinătate parcurg cîte două mii de kilometri pentru a ajunge la o secţie de votare, iar acolo li se spune că buletine de vot nu mai există. Chestia asta mi se pare revoltătoare. Statul, orice ar spune acum cei de la CEC, oricîte legi ar invoca acum, îl lipseşte pe un cetăţean cu acte în regulă de dreptul de a vota. Şi procedînd astfel, viciază rezultatele alegerilor. Or au existat suficiente avertismente, suficiente voci care spuneau că e nevoie de mai multe buletine de vot! Prin urmare, întrebarea care se impune este: avem noi, contribuabilii, nevoie de un asemenea stat?

Vreau să vă amintesc tuturor că aceeaşi maşinărie statală ne tot invita să ieşim la vot, să fim activi, să nu lăsăm Patria de izbelişte. Pe uşile de la scările blocurilor, pe stîlpii electrici, pe sticlă apăreau mesaje mobilizatoare, mesaje care ne chemau să votăm. Şi iată vin nişte oameni de la o depărtare de sute de kilometri, iar la secţia de votare li se sugerează să-şi mai tempereze avîntul, căci nu au buletine de vot.

Ideea cu lipsa banilor s-o aruncăm dintr-odată la tomberon. Bani mereu pot fi găsiţi, dacă tare se doreşte. Am văzut bine cît de tare s-a dorit.

După asemenea episoade dizgraţioase îţi trec prin minte tot felul de gînduri triste. Poate că acest stat nici nu vrea să voteze toţi cetăţenii? Poate el pur şi simplu vrea să voteze doar unii cetăţeani şi prin asta să-şi perpetueze propria existenţă? Adică să voteze o parte şi asta e suficient pentru justificarea legitimităţii maşinăriei noastre, iar de restul cetăţenilor ne doar-n cot.

Fireşte, cetăţenii nedreptăţiţi trebuie să înainteze contestaţii, dar e clar de pe acum că acestea mare lucru nu vor schimba. Am făurit aici în anii tranziţiei o structură refractară la nevoile oamenilor simpli. Nici un soi de contestaţie nu o va modifica.

XS
SM
MD
LG