Linkuri accesibilitate

Un nou protest la Chișinău: „Vrem turul 3!” (GALERIE FOTO)


La Chișinău, a avut loc un nou protest post-electoral al celor nemulțumiți de rezultatele preliminare ale prezidențialelor. Protestul a avut loc pașnic, iar participanții s-au înțeles să se adune din nou sâmbătă. Liderii protestului spun că alegerile ar fi fost falsificate și cer organizarea unui al treilea tur de scrutin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Protestatarii s-au adunat în scuarul din fața liceului „Gheorghe Asachi” din capitală, de unde au pornit spre clădirea Curții Constituționale. Poliția a estimat că ar fi fost circa 120 de persoane. Protestul a fost organizat de activiști ai asociațiilor unioniste Onoare, Demnitate și Patrie (ODIP) și Tinerii Moldovei, cărora li s-au alăturat mai mulți vârstnici. Au mărșăluit împreuna cu tinerii în centrul Chișinăului, scandând „Vot fraudat!” și „Vrem turul 3!”.

Unul dintre organizatorii evenimentului, liderul ODIP Vlad Bilețchi a insistat să sublinieze că mișcarea nu are vreo forță politică în spate.

„Cerem turul trei pentru toată lumea. Nu zicem să voteze doar cei care sunt pro-Maia Sandu. Toți să voteze, dar să fie asigurată corectitudinea procesului. Procesul a fost cel care a fost încălcat. Este evident cine l-a încălcat, asta și amplificăm - Dodon este cel care a fraudat aceste alegeri.”

Organizațiile internaționale care au monitorizat alegerile au declarat luni că scrutinul prezidențial a fost „liber și corect”, în pofida mai multor încălcări. Între timp, o petiție online pentru anularea turului doi a fost semnată de aproape 40 de mii de persoane.

Pe pancartele purtate de manifestanți erau lansate apeluri de demisie a conducerii CEC și organizarea unui nou scrutin de alegeri. În mulțime, puteau fi văzute steagul Uniunii Europene și al României, iar unii tineri și-au pus în spate drapelul Republicii Moldova.

Protestatarii au trecut în coloană pe la Ambasada americană, germană, rusă și au finalizat marșul la reprezentanța ungară. În fața Ambasadei Federației Ruse, câțiva tineri au intonat imnul Republicii Moldova, în semn de protest față de prezența de trupe militare ruse de pe teritoriul din stânga Nistrului. În timpul unui popas la Curtea Constituțională, protestatarii au cerut respectarea dreptului la vot.

Europa Liberă: De ce traseul vostru trece azi pe la câteva ambasade?

„Noi dorim să informăm toată populația lumii că alegerile din țara noastră au fost fraudate și cumpărate. Am fost vânduți pentru o sticlă de vin sau pentru 200 de lei. Noi nu valorăm 200 de lei. Pentru noi e important ca alegerile să fie corecte și noi dorim turul 3.”

„Principala cerință e ca să nu recunoască alegerile din Moldova. Noi cerem turul trei, o comisie neutră internațională și experți care să vină să mai numere voturile. Protestele să continue și contestarea să meargă înainte. Vrem un trai mai liber și o democrație.”

„Vreau copiii mei să aibă drept la vot care au stat 8 ore în Londra și nu au putut vota. Vreau copiii mei să vină acasă! Au spus că nu mai vor să vină pentru că țara e pierdută! Mă doare inima pentru copiii care nu-s acasă și care n-au drept de vot, cu toate că are drept la vot fiecare cetățean al RM.”

„Nu putem să fim toți de o părere, dar vrem adevărul, nu vrem prin minciună să avem un președinte.”

Organizatorii au anunțat o nouă manifestație pentru ziua de sâmbătă, în scuarul Guvernului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG