Linkuri accesibilitate

O lege care ar putea salva 2 milioane de tone de mâncare pe an în România


Șase mii de tone de alimente se aruncă în fiecare zi în România, a doua cea mai săracă țară a Uniunii Europene. Pentru a reduce această risipă, o comisie de specialiști face tot felul de analize încă din 2013, pentru a elabora o strategie națională împotriva risipei. Lucrul acestui grup merge anevoie și nu există rezultate deocamdată.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct

O lege despre reducerea risipei alimentare a fost totuși votată cu mai puțin de o lună în urmă, iar președintele tocmai a promulgat-o. Votul final a fost dat de Camera Deputaților, după ce Senatul se opusese. Pe scurt, legea prevede ca produsele care se află aproape de data limită a expirării să nu ajungă să fie distruse și apoi aruncate, ci să fie donate unor centre sociale sau organizații neguvernamentale.

În lege nu totul este gândit să fie gratis, astfel de pildă, Articolul 3, Aliniatul (4) prevede că fundațiile sau centrele sociale pot prelua marfa pe cale de expirare de la producători sau de la comercianți și apoi să o vândă mai departe cu maximum 25% din prețul produsului, plus Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA). Această situație ar putea duce la abuzuri, iar organizațiile neguvernamentale care se ocupă de această marfă să fie înființate chiar de cei care vor să-și salveze profitul.

În București și la Sibiu, funcționează deja magazinele numite Somaro, înființate cu sprijinul Ambasadei Austriei, a fundației Erste Stiftung și a organizației Katharina Turnauer Privatstiftung. Aceste magazine primesc de la companii, pe bază de contracte de sponsorizare, produse alimentare și nonalimentare care fie au defecte, fie se apropie de data de expirare. Aceste produse se vând ulterior cu prețuri simbolice celor care au venituri foarte mici pe membru de familie. Circa 700 de familii beneficiază de acest concept, aflat în dezvoltare. Primul magazin din București se autofinanțează din 2011, dar noua Lege privind reducerea risipei ar putea ajuta la dezvoltarea acestora, pornind de la faptul că 2,2 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual de supermarketuri. Distrugerea lor și transportul la gropile de gunoi reprezintă, pe de altă parte, costuri suplimentare pentru comercianți.

Contractele de sponsorizare ar putea duce la scăderea acestor cheltuieli, dar patronii marilor rețele nu sunt total mulțumiți, fiindcă ei ar fi vrut să fie taxați cu TVA zero pentru produsele aflate pe cale de expirare și pe care ei le donează. O propunere legislativă de acest fel a fost făcută, dar parlamentarii români au amânat această dezbatere, pentru moment.

Potrivit legii, multe produse care nu sunt destinate consumului uman vor ajunge la animale, în vreme ce hrana care nu mai poate fi mâncată nici de oameni, nici de animale va fi virată către întreprinderile de biogaz. Agenții economici care nu vor respecta această lege și vor continua să arunce alimente ar putea plăti amenzi: maximul amenzilor este însă de doar 2 200 de euro, o sumă prea mică pentru marile lanțuri de supermarketuri.

Politigraf

XS
SM
MD
LG