Ombudsmanul național Maia Manolova a depus în Parlament un proiect de lege privind trecerea la sistemul electoral uninominal în două ture. Proiectul prevede constituirea în țara a 231 de circumscripții cu un singur mandat și 9 – în străinătate.
Propunerile au la baza rezultatele referendumului național de la 6 noiembrie a.c. pentru introducerea votului obligatoriu, cel uninominal și reducerea de zece ori a actualei subvenții de stat - cinci euro pe an pentru fiecare vot obținut de partidele care au depășit pragul de 1% în ultimele alegeri parlamentare. 2,5 milioane de alegători din cei peste 6,8 înscriși pe liste au răspuns cu „da” la cele trei întrebări. Pentru validarea automată a referendumului gradul de participare trebuie să fie egal sau mai mare de cel la alegerile precedente. La referendumul de la 6 noiembrie au lipsit, însă, 13 000 de voturi. În acest caz Parlamentul este obligat să ia în dezbatere întrebările formulate.
Partidul GHERB al premierului demisionar Boiko Borisov a anunțat că va sprijini într-un mod necondiționat trecerea la sistemul uninominal.
Partidul socialist, fost comunist, acceptă, în principiu, ideea însă dorește ca ea să fie pusă în cadrul constituțional existent. După cum afirmă unii lideri ai partidului, următoarele alegeri parlamentare trebuie organizate la baza actualei legi electorale adică cu sistem proporțional.
Pentru partidele mici trecerea bruscă la sistemul uninominal echivalează cu dispariția de pe scena politică. Analiștii avertizează că în actualele condiții șanse de a intra în noul Parlament vor avea centriștii din GHERB, foștii comuniști și MDL, partidul etnicilor turci și al musulmanilor.
În cadrul alegerilor parlamentare din 2009, la propunerea președintelui Gheorghi Pârvanov, au fost aleși într-un mod majoritar 31 din cei 240 de deputați. Așteptările președintelui socialist au fost ca partidul său să căștige majoritatea celor 31 de mandate, ceea ce nu s-a întămplat. De fapt au avut de câștigat GHERB și partidul turc.
Între timp după demisia guvernului Borisov alegerile anticipate devin tot mai probabile. În cursul săptămânii președintele Plevneliev va înmâna mandatul de formare a guvernului pe rând partidului GHERB și Partidului socialist. Ambele formațiuni au declarat că vor returna imediat mandatul. Va urma o a treia încercare.
La alegeri, Plevneliev va oferi ultima șansa Blocului patriotic sau Blocului reformator. Reformatorii au anunțat că în actuala configurație este imposibilă formarea unui guvern stabil. Naționaliștii moderați însă doresc să evite anticipatele. Șansa este minimă.