Linkuri accesibilitate

Comentarii la declarația lui Igor Dodon despre UE, Transnistria și Găgăuzia (Igor Munteanu/Report.md)


Promisiunile electorale și post-electorale ale lui Igor Dodon (Ziarul de Gardă).

Mai multe instituții media de la Chișinău preiau declarația lui Igor Dodon care a spus într-un interviu pentru portalul informaţional rusesc Interfax că „aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă doar fără Transnistria și Găgăuzia”.

Afirmaţia este comentată de directorul Institutului „Viitorul”, Igor Munteanu, fost ambasador al Moldovei la Washington, într-un interviu pentru Report.md. „Este o declarație iresponsabilă care nu-i face bine unui candidat care a participat într-o campanie prezidențială. Să spui despre propria țară că anumite regiuni ale sale nu vor face parte dintr-un proiect care reprezintă o politică oficială a acestei țări - este un gest criminal”, consideră Igor Munteanu. El s-a referit și la ceea ce înțelege Igor Dodon prin noțiunea de „federalizare” a Republicii Moldova. Pe scurt: „un proiect stupid prin care Rusia încearcă să profite de vulnerabilitățile statului și de slăbiciunile ideologice ale partidelor politice”, punctează Igor Munteanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

George Damian semnează pe moldnova.eu un articol - „Cât de periculos este Igor Dodon pentru Republica Moldova şi vecinii săi” – în care sintetizează planurile de politică externă anunţate de Igor Dodon. Autorul articolului le consideră „îngrijorătoare și capabile să perturbe echilibrele regionale extrem de instabile și așa”. Analizând intenţiile lui Igor Dodon, George Damian ajunge la concluzia că acestea sunt de natură să suspende și ulterior să anuleze orice fel de legături cu Uniunea Europeană. Despre viziunea lui Dodon asupra reglementării conflictului transnistrean, prin federalizarea ţării, George Damian notează că asta „oferă o pârghie Rusiei pentru situația din Ucraina – ceea ce va face Kievul să perceapă acțiunile de la Chișinău drept o lovitură de pumnal în spate”.

Independent.md publică crâmpeie din „concepţia principiilor de bază ale Moldovei federale” elaborată încă în 2013 de Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor din care a făcut parte acesta. Portalul scoate în prim plan câteva teze. „Federalizarea va asigura Moldovei posibilitatea de control deplin asupra propriilor hotare, poporul nostru se va reunifica, vor dispărea frontierele administrative şi dubla conducere. […] Credem că, dacă e să privim lucrurile de o manieră neafectată de clişee, speculații şi sperietori, federalizarea va apărea drept o unică alternativă de compromis în soluționarea problemei transnistrene”, se arată în document. „Republica Moldova, Transnistria şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia ca subiecţi ai Federaţiei, dispun de propriile Constituţii, legislaţii, proprietăţi de stat, buget independent şi sistem fiscal”, se mai arată în această concepţie.

Ziarul de Gardă trece în revistă mai multe promisiuni electorale și post-electorale ale lui Igor Dodon. Unele din ele sunt comentate de doctorul în drept, Nicolae Osmochescu. El susține că majoritatea promisiunilor sunt populiste și nu țin de competența și atribuțiile șefului statului. Expertul spune că promisiunea lui Dodon de a nu admite ca datoriile de pe urma furtului din cele trei bănci să fie puse pe umerii cetățenilor, nu va putea fi realizată deoarece respectiva lege poate fi abrogată doar printr-o altă lege adoptată tot de Parlament, și nu printr-un decret prezidențial.

Întrebat dacă președintele poate anula examenele de bacalaureat, așa cum le-a promis Dodon elevilor, Nicolae Osmochescu a spus că orice reformă în domeniul educației se face prin lege, iar legile se adoptă în Parlament. Nici „apărarea ortodoxiei”, afirmă expertul în drept, nu este o prerogativă a președintelui. „La noi, Biserica, conform Constituției, este separată de stat și statul este separat de biserică. Nu putem reglementa nicio problemă ce ține de religii prin lege pentru că este libertatea conștiinței, fiecare își alege acea religie care-i place”.

Constituționalistul Victor Pușcaș spune că șeful statului poate să revoce un ministru doar la inițiativa premierului. Precizarea a fost făcută la solicitarea jurnaliștilor de la portalul Noi.md în contextul unei recente declarații a lui Igor Dodon care l-a avertizat pe ministrul apărării că și-ar putea în curând pierde funcția. Victor Pușcaș amintește că până la modificările constituționale din 2000, un ministru putea fi demis la propunerea președintelui și cu acordul premierului. În prezent însă inițiativa trebuie să vină de la premier. „Acum avem un președinte susținut de forțele de opoziție și cum vor conlucra se va vedea ulterior. Dacă vor fi aduse niște argumente serioase opiniei publice, dacă se va demonstra că lucrează prost și nu-și îndeplinește atribuțiile, poate fi demis, dar inițiativa trebuie să vină de la premier”, a conchis Victor Pușcaș.

Locuinţe de lux, maşini scumpe, afaceri de familie şi păcate iertate” – aceste informaţii scoate în prim plan Ziarul de Gardă într-un articol în care sunt analizate veniturile şi averilor candidaţilor la funcţia de procuror general. Cei şase pretendenţi la această funcţie au activat până acum doar în organele Procuraturii şi au fost implicaţi de-a lungul anilor în „dosare şi acuzaţii scandaloase”. Au ridicat salarii modeste, dar au reuşit să adune averi impresionante, unii dintre ei sunt implicaţi, discret, prin intermediul familiilor, în afaceri de milioane, scrie sursa citată. Despre fiecare dintre cei şase candidaţi citiţi în amănunte în ediţia print a Ziarului de Gardă.

Rezultatele obţinute de candidata PAS la prezidenţiale reprezintă un semnal politic extrem de important pentru viitoarele alegeri parlamentare, crede jurnalistul, Robert Schwartz, redactor-şef al Serviciului Deutsche Welle pentru România şi Republica Moldova. Într-un comentariu pentru Agenţia de presă IPN, jurnalistul notează că Maia Sandu are şanse la parlamentare. „Sper că va avea forţe pentru a duce o luptă puternică pentru Republica Moldova”. Robert Schwartz mai crede că apariţia pe arena politică a lui Andrei Năstase şi a Maiei Sandu a adus „o brumă de speranţă unui electorat care s-a simţit păcălit de mai multe ori la rând de diferitele culori guvernamentale”. Robert Schwartz mai notează că, dincolo de rezultatele unor alegeri, pentru că politicienii vin şi pleacă – sunt aleşi, se retrag sau sunt retraşi, fenomenul care se vede mai tare în Republica Moldova e faptul că pleacă tinerii pe capete, este fenomenul care trage o ţară în jos.

Într-un proaspăt editorial pe tribuna.md Igor Volniţchi laudă „curajul” premierului Pavel Filip de a iniţia şi promova una din cele mai „radicale” reforme, cea a sistemului de pensii. „Unii văd în preconizata reformă doar o măsură impusă de Fondul Monetar Internaţional, […]. Chiar şi fără condiţiile FMI, dacă sistemul respectiv nu e reformat, vom asista la o adevărată catastrofă socială şi umană”, notează Volniţchi. În opinia sa, e nevoie de mult curaj pentru a implementa o astfel de reformă, iar premierul Filip pare să aibă „curajul necesar şi e decis să meargă până la capăt”. Dacă premierul „nu va devia din drumul ales, atunci cu siguranţă reforma respectivă va fi cea care îi va asigura un loc demn în istorie”, punctează Igor Volniţchi.

„Gust amar post-electoral” – un editorial semnat de Valeriu Dulgheru în ediţia tipărită a săptămânalului scriitorilor din Republica Moldova - Literatura şi Arta. „Cel mai tare ne amărăsc fraudele masive comise de marele Dodon”, scrie autorul şi trece în revistă câteva exemple, de la „fraude financiare”, „punerea în condiţii inegale a diasporei” şi până la „votul masiv al găgăuzilor”. Unul din cele mai mari „handicapuri” ale campaniei electorale a Maiei Sandu este, crede Valeriu Dulgheru, că mesajele ei nu au ajuns la fiecare alegător din cauza „lipsei mijloacelor de informare”, dar şi a „minciunilor” difuzate prin intermediul „imperiului mediatic al lui Dodon şi Co”. Dulgheru regretă în mod special votul minorităţilor naţionale, dar şi a unor moldoveni din sate „pur românești”. „Trebuie să demonstrăm că nu suntem o cireadă de boi mânați de un văcar”, îndeamnă Valeriu Dulgheru.

XS
SM
MD
LG