Linkuri accesibilitate

A doua forță: De ce crește USR


Candidații USR Vlad Alexandrescu, Claudiu Nasui, Cristina Prună, Tudor Rareș Pop
Candidații USR Vlad Alexandrescu, Claudiu Nasui, Cristina Prună, Tudor Rareș Pop

Uniunea Salvaţi România se află în plină ascensiune, după ce la alegerile locale a devenit a doua forță politică a capitalei, cu un scor de 25%. Are o acoperire mediatică modestă, a crescut dintr-o organizație neguvernamentală care de zece ani încoace încearcă să salveze clădirile de patrimoniu din București și își extinde influența într-un ritm accelerat, dacă luăm în seamă cercetările din ultima perioadă.

Conform unui sondaj comandat chiar de USR - Uniunea Salvați România, această formațiune nouă s-ar clasa pe locul al doilea la nivel național cu 19%, în urma Partidului Social Democrat (PSD) cotat cu 40%. Pe locul trei ar fi Partidul Național Liberal cu 18%. Cercetarea a fost făcută de Kantar-TNS în 11-12 noiembrie și este prima cercetare sociologică din această campanie electorală care va culmina cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.

În precedentul sondaj lansat pe piața mediatică românească de liberali, PSD avea tot 40%, urmat de PNL, de data aceasta cu 32% și de USR cu 10%. Uniunea Salvați România este un partid nou, care are în față oameni care n-au mai fost membri de partid și care până la proba contrarie se dovedesc fără pată.

Campania de colectare a semnăturilor pentru USR
Campania de colectare a semnăturilor pentru USR

Succesul acestei formațiuni se datorează calităților care țin în special de integritate, într-o perioadă în care oamenii caută soluții politice noi, partide nepătate, eventual cu o orientare anti-sistem. Uniunea Salvați România are o orientare corporatistă, propune transparență totală, se concentrează asupra soluțiilor industriale de ultimă oră, iar în domeniul social are preocupări doar în ceea ce privește educația și sănătatea. Sărăcia, marginalizarea, diferența, drepturile omului nu intră în sfera de interes a acestui nou partid. Cel puțin, nu deocamdată. În ce privește ideea referendumului pentru modificarea Constituției în așa fel încât familia să fie definită în legea fundamentală ca o uniune între o femeie și un bărbat, opiniile din interiorul USR sunt diferite. Clotide Armand, una dintre fruntașele partidului militează pentru familia tradițională și pentru referendum, dar fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, probabil viitor deputat din partea acestui tânăr partid, se declară împotriva agresării și stigmatizării minorităților, considerând că referendumul reprezintă „o naționalizare a ideii de familie”.

USR fură încet, dar sigur, electoratul liberalilor. Afectat de corupție și mai ales de o moleșeală bolnăvicioasă, PNL este în criză de lideri, de idei, de inițiative. În schimb Uniunea Salvați România a invadat spațiul virtual, e plină de energie, liderii ei vizitează toate posturile de știri, indiferent cât de insalubre sunt, vituperează împotriva sistemului, a corupției și chiar a liberalilor, pe care îi acuză că vor să-i confiște imaginea premierului Dacian Cioloș, care nu candidează dar se lasă curtat în aceeași măsură de PNL și de USR. Între aceste două formațiuni se aplică formula vaselor comunicante: tot ce pierde PNL, câștigă USR. Și invers. De altfel, dacă vor avea suficiente voturi, Partidul Național Liberal și Uniunea Salvați România vor face împreună guvernul sub bagheta aceluiași Dacian Cioloș.

XS
SM
MD
LG