Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct

Săptămâna ce se încheie a readus în atenția opiniei publice dosarul transnistrean, după mai multe declarații făcute de preşedintele ales Igor Dodon care a dat de înţeles că ar prefera federalizarea ca soluţie de reglementare a diferendului.

Cu acest prilej, unii experţi au revenit la modelul pe care ar urma să-l promoveze negociatorii din partea Chișinăului. Astfel, crede redactorul-şef de la portalul de ştiri Newsmaker.md, Vladimir Soloviov, unii şi-au adus aminte că pe celălat mal al Nistrului locuiesc cetăţeni ai Republicii Moldova.

„În primul rând, trebuie să-i spunem «Mulțumesc» lui Igor Dodon că a pus din nou pe tapet problema transnistreană, pentru că dacă ne vom uita în trecut, în ultimii cinci ani sau poate mai mult, reglementarea conflictului transnistrean nu a existat pe agenda publică. Acum, am văzut problema a început să fie discutată în serios de experţi, sunt organizate conferinţe. A trecut un sfert de secol trebuie să facem ceva cu asta. A doua chestiune ţine de faptul că autorităţile nu au o strategie, o concepţie sau un plan clar despre cum trebuie să fie rezolvat acest conflict; ei spun un nu categoric federalizării, şi nu propun nimic în loc. Poate, urmare a faptului că Dodon este insistent cu federalizarea, vom auzi şi argumentele sau intenţiile de alternativă a celor care resping federalizarea. Şi acest lucru e foarte bun, din punctul meu de vedere”.

În opinia jurnalistului Vladimir Soloviov, nu contează cum se va numi soluţia negociată - federaţie, statut special sau altfel - , ci conţinutul ei, dacă după reintegrare statul va fi viabil. De asemenea, redactorul-şef de la portalul de ştiri Newsmaker.md şi-ar dori ca problema să fie discutată în complex: ce se va întâmpla cu militarii ruşi, dar cu pacificatorii ruşi, în ce termeni vor fi retrași, când vor fi evacuate muniţiile etc.

Un alt subiect post-electoral intens dezbătut este dosarul votului din diaspora şi modul în care au reacţionat autorităţile la contestaţiile celor cărora nu le-au ajuns buletine de vot. Pentru redactorul-şef de la Radio Chişinău, Corneliu Rusnac, explicația potrivit căreia dreptul la vot nu ar fi absolut ridică multe semne de întrebare.

„A fost, dacă vreţi, ignorată Constituţia, care garantează dreptul la vot oricărui cetăţean al Republicii Moldova şi în acest caz nu se poate vorbi de un drept relativ, cum încearcă să ne sugereze cineva. Sigur că şi un singur caz în care un cetăţean este lipsit de dreptul de a vota ar trebuie să facă obiectul unei cercetări penale, pentru că se încalcă dreptul constituțional. Trăim în Republica Moldova, unde sistemul de stat nu funcționează pur şi simplu, unde avem interese şi deciziile se iau în baza unor interese, nu a legislației”.

Referitor la activizarea cetăţenilor moldoveni din stânga Nistrului, pusă la îndoială de mai mulţi comentatori politici, Corneliu Rusnac constată că aşa cum liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk a îndemnat, cu o zi înainte de scrutin, alegătorii să-l voteze pe Igor Dodon, tot astfel se pot găsi soluţii pentru conflinctul îngheţat de la Nistru, desigur dacă ar exista voinţă. Situaţia e valabilă şi pentru adoptarea unei legi ce ar prevedea votul prin corespondenţă pentru cetăţenii stabiliţi peste hotare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG