Linkuri accesibilitate

Judecătorii, pensiile privilegiate și calitatea actului de justiție în R.Moldova


O reformă așteptata în curând care ar uniformiza condițiile de pensionare a cauzat un val de cereri de ieșire la pensie printre judecători. Experți independenți cred că mulți magistrați, deși ar mai putea lucra, se grăbesc să se pensioneze pentru a mai prinde condițiile privilegiate de astăzi care fac ca pensia unui judecător să fie cât zece pensii medii. Ipoteza a fost confirmată marți chiar de președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Juristului de la Centrul pentru Resurse Juridice, Ion Guzun, care monitorizează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, spune că în ultimele două luni au fost acceptate demisiile a 23 de magistraţi pe motiv de pensionare. În opinia expertului, valul de cereri a fost cauzat de zvonul că autoritățile intenționează să unifice formula de calcul, iar magistrații să nu mai beneficieze de pensii ce constituie 75-85% din lefurile lor. Acest fapt a fost confirmat şi de președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, care a adăugat că ar urma să fie redusă îndemnizația la pensionare, ce varia între 300.000 şi 700.000 de lei, în funcţie de anii de cotizare.

Printre doritorii de a se pensiona se numără şi membri ai autorităţii de auto-reglementare judecătorească. Cererea Tatianei Răducan a fost examinată astăzi de CSM.

„Fiecare judecător are motivarea lui. Vă spun drept, chiar aşa cum este. Mă afectează situaţia care este acum din sistemul judecătoresc, inclusiv şi toate problemele care sunt în sistemul judecătoresc, promovarea, numirea în funcţii de conduceri a persoanelor controversate, chiar şi faptul că va fi revizuită legislaţia pensionarea judecătorilor. Şi toate acestea în cumul”.

Astăzi Ministerului Muncii, Protecției Sociale şi Familiei a publicat proiectul de lege ce i-a pus pe jar pe judecătorii. Şefa direcţiei politici de asigurări sociale din cadrul Ministerului Protecției Sociale, Nelea Russu, afirmă că proiectul prevede o formulă unică pentru toţi contribuabilii şi exclude privilegiu în cazul magistraţilor de a se pensiona la 50 de ani şi la un stagiu de 12,6 ani ca judecător.

„Noi vom avea doar o formulă de calculare a pensiei, este formula după care va fi calculată pensia pentru toţi contribuabilii în baza salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale, la atingerea vârstei standard de pensionare, fără vârste anticipate, fără alte formule speciale. Ne dorim să eliminăm toate inechităţile din sistemul de pensionare, astfel încât acesta să devină într-adevăr echitabil şi sustenabil”.

În opinia expertului Ion Guzun, în justiţie activează 150 de magistraţi care sunt pensionaţi. Dacă ar pleca toţi, ar avea de suferit nu numai bugetul fondului de pensii, dar şi calitatea actului de justiţie.

„E şi de înţeles, pentru că judecătorii care au trăt doar din salarii ei riscă foarte mult. Pe mine nu mă îngrijorează atât numărul demisiilor care sunt examinate în ultimul timp la Consiliul Superior al Magistraturii, cât faptul că Consiliul Superior al Magistraturii se pare că nu este îngrijorat de această plecare masivă a judecătorilor cu experienţă”.

În prezent judecătorii au salarii între 16.000 şi 20.000 de lei. Din 2014 s-au pensionat circa 100 de magistraţi, aproape fiecare al patrulea, care au revendicat şi pensiile mărite.

Toţi cei care se vor pensiona până la adoptarea legii vor rămâne cu pensii privilegiate deoarece legea nu se aplică retroactiv, mai spune şefa direcţiei politici de asigurări sociale din cadrul Ministerului Protecției Sociale, Nelea Russu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG